La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Casa de la Lactància va passar a ser un palau

-

Aquesta fotografia de la Casa de la Lactància és del 1904. Era la casa que llavors estava enclavada al carrer Valldonzel­la 1, cantonada amb Tallers.

Va estar situada allà perquè era una zona del districte V que concentrav­a diferents serveis municipals d’allò més diversos, com ara l’hospital militar, la Casa de Caritat, l’alberg nocturn municipal i també el garatge de tota mena de vehicles funeraris.

La imatge recull un cert estil que presagia el noucentism­e, com el que exhibeix la decoració de la paret que emmarcava aquesta màxima: “Un infant ben alletat creix com un arbre assahonat”.

Era un consultori mèdic per a embarassad­es i criatures. També proporcion­ava els biberons per a mares indigents. El propòsit d’aquest servei era reduir la mortalitat infantil i, per tant, l’ajuda havia de començar ja durant l’embaràs.

Després del naixement, el servei de pediatria controlava l’alimentaci­ó, que si no era materna es feia amb llet esterilitz­ada adaptada a les necessitat­s individual­s. Per mancança, insuficièn­cia, mala qualitat o altres causes, les mares incapaces d’alletar podien acudir allà amb un certi

El consultori d’embarassad­es i criatures també subministr­ava els biberons

ficat de pobresa autoritzat per l’alcalde del seu barri.

La primera visita consistia a anotar al llibre de registre la informació relativa als pares i a la criatura, que era pesada diàriament durant una o dues setmanes; el resultat s’anotava en una gràfica de control. Un cop acabada la visita, el facultatiu lliurava a la mare o a l’acompanyan­t de la criatura una targeta per recollir la quantitat d’ampolles que li havien estat receptades. Cada flascó contenia una tetada, i tant el nombre com la qualitat depenien de l’edat i l’estat del nounat.

El 1918 aquest servei social va ser trasllat a la Gran Via de les Corts Catalanes, 475. L’edifici havia estat projectat el 1908 pels arquitecte­s Pere Falqués i Antoni de Falguera sota una vibrant inspiració modernista, enriquida per l’art de dos creadors de categoria: l’escultor Eusebi Arnau i el ceramista Lluís Bru.

És cert que la façana concentra bona part d’una ornamentac­ió molt destacable, com el sorprenent grup escultòric que remata la part alta, però a dins també hi llueixen les arts aplicades.

La Casa de la Lactància s’havia convertit, doncs, en el palau de la Lactància. ●

 ?? ?? Escena del control de pes a la primitiva seu del carrer Valldonzel­la
Escena del control de pes a la primitiva seu del carrer Valldonzel­la

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain