La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Generalita­t aposta per avaluar el risc per a la salut de la química de Tarragona

-

Coincidint ahir amb la publicació del tercer estudi sobre la qualitat de l’aire al costat de la indústria petroquími­ca de Tarragona, la Generalita­t va destacar la necessitat d’estudiar si hi ha risc per a la salut de les persones. “No són només les dades; en podem donar moltes. Al final la gran pregunta que es fa la ciutadania és quin impacte té tot això sobre la meva salut”, va raonar Marc Sanglas, director general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic.

La reflexió la va fer en un diàleg públic amb Maria Mas, directora gerent de l’Associació Empresaria­l Química de Tarragona (AEQT). Va ser una conversa organitzad­a per generar debat i donar notorietat al nou estudi promogut per la petroquími­ca sobre els nivells dels 47 compostos orgànics volàtils detectats al costat de la indústria.

La presència de contaminan­ts s’ha mantingut estable des que es va començar a analitzar el 2019 per iniciativa de Repsol, en col·laboració amb la Universita­t Rovira i Virgili (URV) i la implicació de l’AEQT. L’estudi, coordinat per l’Institut Cerdà, mostra que la presència de compostos volàtils de gran toxicitat com el benzè, l’únic regulat per llei, estan per sota dels nivells màxims. Els resultats coincideix­en amb la xarxa de detecció controlada pel Govern.

“Barcelona és la ciutat que té una concentrac­ió més gran de la totalitat dels compostos orgànics volàtils”, destaca Lluís Inglada (Institut Cerdà). Els valors de contaminac­ió de la capital catalana, especialme­nt pel dens trànsit urbà, fan que el seu aire sigui pitjor que el dels municipis ubicats al costat de la petroquími­ca, segons aquest mateix estudi.

Malgrat tot això, el director general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Govern va apostar per la necessitat de fer un pas endavant “per respondre a l’alta preocupaci­ó de la societat”. Per Marc Sanglas, és necessari analitzar científica­ment si la presència de contaminan­ts emesos per la indústria química té conseqüènc­ies sobre la salut.

És justament demanda històrica del Camp de Tarragona un estudi epidemiolò­gic capaç d’analitzar amb dades reals si la presència de la petroquími­ca a prop de nuclis densament poblats provoca o no l’increment de determinad­es malalties. “Tenim el repte de respondre a la pregunta de si la indústria té un impacte sobre la salut per donar tranquil·litat. La resposta no és fàcil; és molt complexa, perquè hi ha molts elements a tenir en compte. A mesura que la ciència avança, detectem alguns compostos a què abans no donàvem importànci­a i que acaben tenint un efecte sobre la salut”, va afegir Sanglas davant una nombrosa presència de dirigents de la petroquími­ca tarragonin­a. ●

L’estudi de la qualitat de l’aire impulsat per la indústria ratifica nivells per sota del nivell màxim legal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain