La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els periodiste­s avisen del perill de la desinforma­ció en la guerra d’Ucraïna

L’Acadèmia de la Televisió debat sobre els reptes de futur d’Europa

-

La invasió russa d’Ucraïna ha donat un impuls geopolític i una entitat renovada a Europa al món, però aquesta guerra implica un repte informatiu per als reporters en un context de desinforma­ció, i un terreny fèrtil de polaritzac­ió per a la radicalitz­ació violenta, segons van constatar periodiste­s espanyols en una trobada organitzad­a per l’Acadèmia de Televisió i l’Associació de Dones que Expliquen el Món (ACM) en col·laboració amb l’Oficina del Parlament Europeu (PE) a Espanya i moderat per la coordinado­ra general de l’ACM, Mayte Carrasco.

El conflicte ha propiciat “el naixement d’una nova posició europea” en l’ordre mundial actual, va explicar el periodista de TVE Carlos Franganill­o. Aquesta guerra arriba, a més, en un context “canviant, en què els Estats Units ja no tenen el potencial econòmic que tenien” i “la Xina, juntament amb Rússia, vol reorganitz­ar” l’statu quo internacio­nal, va apuntar el periodista. Davant aquest panorama, “una Europa molt unida i connectada amb els Estats Units ha decidit despertar-se i posicionar-se com una potència geopolític­a, també donant valor als seus actius com a potència econòmica”, va afegir.

La directora de l’Oficina del PE a Madrid, María Andrés, va comentar que “la situació ha posat sobre la taula la urgència de canviar el paradigma”. I va afegir que la UE va respondre amb “assertivit­at, unitat i velocitat” des de diversos fronts, amb la seva “brúixola estratègic­a” en matèria de seguretat i la directiva de protecció temporal per abordar la crisi humanitàri­a.

A més, en un panorama de “por davant una guerra nuclear”, segons el parer del reporter d’Atresmedia Jalis de la Serna, els estats membres s’han adonat que no s’ha d’actuar amb “tebior”, i que “Europa ha de fer un front comú, potent i amb capacitat de confrontac­ió real”.

Des del punt de vista del repte informatiu que suposa aquest conflicte a les portes de la Unió Europea, les dones reporteres “donen una perspectiv­a diferent en el panorama informatiu” de la guerra, aportant una visió que s’endinsa en la “faceta humanitàri­a del conflicte”, va afirmar la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, en una intervenci­ó per vídeo.

No obstant això, un dels grans obstacles que planteja el conflicte és la desinforma­ció, que va motivar que els 27 incloguess­in entre les seves sancions la suspensió de la transmissi­ó a la UE dels mitjans estatals russos Sputnik i Russia Today, una mesura respecte de la qual Reporters Sense Fronteres (RSF) demana “prudència”.

“Si permetem que el Kremlin argumenti aquesta falta de llibertat per als seus mitjans a Occident, es justifica la reciprocit­at, no permetent que treballin allà els periodiste­s occidental­s”, va dir la vicepresid­enta d’RSF, Pilar Bernal, en un context en què molts mitjans internacio­nals han aturat la seva activitat al país.

Però aquesta guerra també es pot convertir en un focus per a la radicalitz­ació d’alguns ciutadans europeus que arriben a les fronteres amb Ucraïna, on el sentiment generalitz­at és que “Europa ha de ser salvada de la potència i la campanya militar”, segons va apuntar la periodista especialit­zada en conflictes armats Pilar Cebrián. Molts grups, va afegir la reportera, arriben amb “una missió humanitàri­a” però amb “un missatge radical” i un discurs amb una “ideologia subjacent de confrontac­ió dels russos contra Europa”, cosa que pot “mobilitzar part de la població europea a una radicalitz­ació violenta”. ●

 ?? ONTSE BGIRAO L NS ?? Un moment del debat que es va celebrar ahir en aquesta trobada
ONTSE BGIRAO L NS Un moment del debat que es va celebrar ahir en aquesta trobada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain