La Vanguardia (Català-1ª edició)

Martín Chambi, l’indígena que va capturar l’ànima del món andí

FotoColect­ania reuneix l’obra del fotògraf peruà amb la dels seus coetanis

- TERESA SESÉ

Sento que soc representa­tiu de la meva raça; la meva gent parla a través de les meves fotografie­s”, va afirmar el fotògraf peruà Martín Chambi (18911973) en resposta als que encara sostenien que “els indis no tenen cultura, que són incivilitz­ats, que són intel·lectualmen­t i artísticam­ent inferiors en comparació amb els blancs i els europeus”. I expressava la seva esperança que amb el temps “un atestat imparcial i objectiu examinarà aquesta evidència”. Chambi, ell mateix indígena d’origen quítxua, és considerat avui un dels mestres de la fotografia del segle XX a Llatinoamè­rica. I la seva sorprenent obra, present als principals museus del món, no deixa de créixer amb el pas dels anys.

Martín Chambi i els seus contempora­nis. Els Andes fotografia­ts, la nova exposició de FotoColect­ania, confronta la seva mirada amb la d’altres fotògrafs que van recórrer amb les seves càmeres els mateixos escenaris de Cusco i els Andes, de Max T. Vargas o Luigi Gismondi a Robert Frank, Irving Penn o Pierre Verger... Un deliciós conjunt de més d’un centenar d’imatges, totes còpies d’època, tal com van sortir de l’estudi del fotògraf, i pertanyent­s a la col·lecció de l’empresari peruà

Jan Mulder (Lima, 1949), fotògraf de formació que després de mitja vida dedicat al món de l’empresa va tornar a la seva passió primera com a col·leccionist­a i impulsor de la fotografia a través de projectes com el Centre de la Imatge de Lima o el centre cultural El Ojo Ajeno, dels quals és fundador.

Martín Chambi, a qui Castro Prieto va definir com “el Rembrandt de la fotografia” –i ell mateix oferia la clientela “retrats a la manera de Rembrandt”– va ser un fotògraf extremadam­ent prolífic i d’interessos múltiples, que va documentar el món andí des de tots els angles: els paisatges del Cusco i les ruïnes inques del Machu Picchu, que va ser el primer a capturar per primera vegada des d’una mirada artística; els retrats d’estudi, cita obligada tant per a l’alta societat com per a les classes més humils, els indígenes, ja que reflectia com ningú la seva dignitat, com el ja icònic gegant Sihuana. Andrés Garay i Stefano Klima, els comissaris de la mostra que es podrà veure fins al 12 de juny, també hi han incorporat un bon nombre d’autoretrat­s, “un relat íntim” i gairebé secret que en molt poques ocasions va difondre en postals o vistes i amb els quals d’alguna manera es reafirma com a artista i es reconeix com a part de la seva cultura.

Martín Chambi va néixer a Coasa, comunitat camperola de parla quítxua del departamen­t de Puno. D’origen humil, va veure per primera vegada una càmera fotogràfic­a a la mina on treballava el seu pare. Es va formar a Arequipa, amb Max T. Vargas, el gran fotògraf local, de qui va aprendre la seva extraordin­ària tècnica, i més tard començaria la seva carrera en solitari, primer a Sicuani i després a Cusco. “Era molt conscient del seu paper com a faedor d’imatges no només per al públic local, sinó per a un públic global; tenia una ment molt cosmopolit­a”, apunta Klima. Va obtenir reconeixem­ent en vida i també va ser correspons­al per a mitjans com National Geographic i el 2019 la seva obra va ser declarada oficialmen­t pel Govern de Perú patrimoni cultural de la nació. ●

“Soc representa­tiu de la meva raça; la meva gent parla a través de les meves fotografie­s”

 ?? MARTÍN CHAMBI T COL·LECCII RAN MALLER ?? Autoretrat a la moto de Mario Pérez Yáñez, primera moto de Cusco, el 1934
MARTÍN CHAMBI T COL·LECCII RAN MALLER Autoretrat a la moto de Mario Pérez Yáñez, primera moto de Cusco, el 1934

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain