La Vanguardia (Català-1ª edició)

A favor de la monarquia parlamentà­ria

- EL MIRADOR CHUS DEL PINO

Arriba a la fi la VI edició de Letras a Sevilla, unes jornades organitzad­es per la Fundació Cajasol per reflexiona­r, sota la direcció de l’escriptor Arturo Pérez-Reverte i el periodista Jesús Vigorra, sobre la forma de l’Estat: Monarquia o democràcia? Un debat de tres segles.

A l’última de les sessions, els ponents han posat en relleu l’etapa de la transició i l’estabilita­t que després ha proporcion­at la corona espanyola. Els reis, comentaven, han estat els garants d’un equilibri al qual era necessari arribar perquè la democràcia tingués bona salut, un símbol d’unitat per sobre de les diferèncie­s i interessos territoria­ls.

“La monarquia, com a forma de govern, ha permès l’existència de la democràcia”, afirmava el catedràtic d’Història del Pensament polític de la Universita­t Rey Juan Carlos, Manuel Álvarez Tardío, durant la seva xerrada amb l’historiado­r de la Universita­t Autònoma de Barcelona José Enrique Ruiz-Domènec, si bé aquest darrer reconeixia que es van cometre “alguns errors” en el projecte de transició.

“L’important era assegurar el benestar del país” i “la lleialtat a la Constituci­ó”, afegia l’exvicepres­identa del Govern central, Carmen Calvo. La cordovesa indicava que amb Felip VI s’obre una nova etapa en què la institució es pot adaptar “als estàndards d’exigències” de la societat, atès que ha advocat per modificar la carta magna, mitjançant una llei orgànica, perquè la monarquia sigui més transparen­t i perquè la inviolabil­itat del rei sigui un precepte ben matisat.

Per la seva banda, Ana Pastor, expresiden­ta del Congrés dels Diputats, afirmava taxativame­nt: “Tenim el millor model constituci­onal, el que ens ha donat en 43 anys els moments millors de la nostra història”. “El rei és un símbol d’unitat i de permanènci­a de l’Estat” i la nostra monarquia “és sinònim del progrés polític més gran de la nostra història”, concloïa. ●

 ?? LD ?? Carmen Calvo i Ignacio Camacho en un dels debats d’ahir
LD Carmen Calvo i Ignacio Camacho en un dels debats d’ahir
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain