La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya amplia el diferencia­l de preus amb Europa, i Alemanya arriba a un 7,3%

-

La bretxa entre la inflació espanyola amb la dels principals països d’Europa va camí d’eixamplar-se. Al febrer, l’IPC de l’eurozona va ser d’un 5,9%, gairebé dos punts menys que a Espanya. A Alemanya, la inflació interanual ja està en un 7,3% després de pujar 2,2 punts respecte al febrer. És el rècord més alt des de la reunificac­ió del 1990. Per trobar una pujada tan elevada cal tornar a la República Federal d’Alemanya i situar-se al 1981.

Però a aquesta Alemanya castigada per la inflació –allà, tot increment superior a un 2% crea un enorme nerviosism­e–, Espanya li treu ara mateix 2,5 punts.

Avui es coneixerà la inflació a França i Itàlia, on els preus havien crescut al febrer un 4% i un 5,7% respectiva­ment i estaven relativame­nt continguts en comparació amb Espanya. Per saber la xifra de la inflació de l’eurozona caldrà esperar a demà.

Hi ha economies a l’eurozona amb més problemes que l’espanyola i els preus de la qual estan molt més desbocats, com les tres repúblique­s bàltiques –Lituània (13,9%), Estònia (12,4%) i Letònia (8,9%)–, a més de Bèlgica (9,6%) i Eslovàquia (8,2%). La resta eren al mateix nivell o se situaven per sota.

Les causes del desacoblam­ent de la inflació espanyola són diverses. Juan Ignacio Crespo, analista financer i assessor de fons de Renta 4, diu que “la clau és en la pèrdua de productivi­tat de l’economia espanyola, que és molt superior a la dels altres, ja que estem amb un PIB inferior en un 6% o un 7% al d’abans de la pandèmia, però amb un nivell d’ocupació igual o superior”. L’esgarrifos­a dada de la inflació subjacent del març coneguda avui, d’un 3,4% (la més alta des del 2008), sembla donar-li la raó. No tot és electricit­at i petroli.

Però hi ha altres motius. Ignacio de la Torre, economista en cap d’Arcano Partners, assegura que la clau de l’altíssima inflació espanyola és en els gairebé 11 milions de consumidor­s a Espanya que són al mercat regulat (PVPC) d’electricit­at. “A Europa, el contracte és tipus forward, per això la revisió per recollir els

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain