La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els súpers podran limitar compres per evitar escassetat, com amb l’oli

L’Executiu ho permet de manera excepciona­l com a prevenció del desproveïm­ent

-

La majoria de supermerca­ts, com Mercadona, Dia, Eroski o Consum, van limitar la compra d’oli de gira-sol a començamen­ts de març per evitar l’acaparamen­t d’aquest producte després de l’inici de la guerra a Ucraïna, el seu principal exportador. La mesura, que avui mantenen algunes cadenes, tenia un buit legal, així doncs, diverses associacio­ns de consumidor­s, com Facua, havien amenaçat de denunciar-la. Ara el Govern central ha reformat la legislació per donar cobertura a aquesta pràctica, sempre que sigui temporal i justificad­a per situacions excepciona­ls a fi d’evitar desproveïm­ent als supermerca­ts.

Així ho recollia ahir el BOE, que publicava una reforma de la llei d’Ordenació del Comerç Minorista que permet limitar el nombre de productes que els clients poden adquirir “excepciona­lment i quan hi hagi circumstàn­cies extraordin­àries o de força major que ho justifiqui­n”. Afegeix que aquesta pràctica haurà d’estar justificad­a i s’adoptarà de manera proporcion­ada “quan sigui necessari per impedir el desproveïm­ent i garantir l’accés dels consumidor­s en condicions equitative­s”.

No es tracta, aclareixen fonts de la distribuci­ó, que s’acosti una onada d’escassetat als supermerca­ts i es vulgui preparar el terreny. “La gent pot estar tranquil·la”, subratllen. Sinó de regular el control de compres descontrol­ades que provoquen trencament­s d’estoc i tenen un efecte imitació. Va passar al principi de la pandèmia amb el paper higiènic, aquest març amb l’oli de gira-sol i la setmana passada amb la llet per l’aturada de transporti­stes.

Fins ara la limitació de les compres només estava regulada en el cas de les ofertes i les promocions. Els supermerca­ts no poden marcar quants productes en promoció poden adquirir els clients perquè no es facin servir com a reclam i es converteix­in en una simple estratègia per guanyar més trànsit. La reforma de la llei d’Ordenació del Comerç Minorista canvia les regles, es pot limitar la compra però només en casos de risc de desproveïm­ent.

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va assenyalar que el nou text introduït a la llei que s’emmarca en el pla de resposta elaborat pel Govern central i que la mesura en concret ha estat consensuad­a amb el sector.

L’objectiu principal, va afegir, és dotar de seguretat jurídica les empreses i els supermerca­ts i que “hi hagi un accés equitatiu a tots els consumidor­s”.

Per Maroto, la mesura “està molt delimitada, perquè es faci amb caràcter excepciona­l i de manera justificad­a”, i va apuntar que la seva necessitat “s’ha posat de manifest també amb les aturades en el transport”.

Les associacio­ns de consumidor­s, tot i això, van carregar contra la mesura. Facua-Consumidor­s en Acció va valorar com “una irresponsa­bilitat” que el Govern espanyol “doni carta blanca” als comerços perquè

La mesura haurà d’estar justificad­a i ser temporal; els consumidor­s hi estan en contra

puguin limitar el nombre de productes que els clients poden adquirir “alhora que n’apugen els seus”.

Segons el seu parer, aquestes limitacion­s “són les que provoquen l’acaparamen­t de béns i el desproveïm­ent” i “permeten” l’“especulaci­ó” amb l’“argument de l’escassetat dels productes a la venda” a causa de la falta de matèries primeres com a conseqüènc­ia de la guerra a Ucraïna.

Fonts de l’Executiu van assenyalar tot i això que els consumidor­s podran continuar vigilant que les possibles limitacion­s estiguin sempre justificad­es. ●

 ?? ROBERTO LOMBA ?? L’oli de gira-sol escasseja en molts supermerca­ts que en limiten la compra
ROBERTO LOMBA L’oli de gira-sol escasseja en molts supermerca­ts que en limiten la compra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain