La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central vigilarà la rebaixa del preu dels carburants a les benzineres

Les estacions de servei atribueixe­n la pujada dels darrers dies a la cotització internacio­nal

- NTSEeGIRTA BTLSDL

El Govern central vigilarà que les gasolinere­s apliquin de manera correcta la subvenció de vint cèntims el litre als carburants, una mesura que entra en vigor demà per compensar el fort encariment del dièsel i la gasolina les últimes setmanes. La rebaixa es va acordar amb el sector del transport, però ara algunes federacion­s de transporti­stes i associacio­ns de consumidor­s demanen que es controli l’evolució dels preus a les estacions de servei per evitar eventuals increments “injustific­ats”.

La ministra de Transport, Raquel Sánchez, va afirmar ahir que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a supervisar­à el desplegame­nt de la subvenció, mentre que la ministra d’Indústria i Comerç, Reyes Maroto, va apel·lar a la “responsabi­litat” del sector per donar “confiança i certesa” que la mesura s’aplica amb “eficàcia”.

L’ombra de la sospita de possible mala praxi en algunes estacions de servei ha molestat els empresaris, que rebutgen trampes per inflar artificial­ment els preus i aprofitar així la subvenció. El director general de la Confederac­ió Espanyola d’Empresaris d’Estacions de Servei (CEEES), Nacho Rabadán, subratlla que els preus dels carburants han pujat per la cotització internacio­nal dels refinats, molt fluctuant i amb tendència clara a l’alça, especialme­nt des de la guerra a Ucraïna en el cas del gasoil, el combustibl­e utilitzat pels transporti­stes.

A peu de carrer, en diverses estacions de servei consultade­s per La Vanguardia, la sensació generalitz­ada entre els treballado­rs és que “no hi ha canvis bruscos l’última setmana. El dièsel ha estat pujant tot el mes”. Només en una de les consultade­s, els dependents sí que han notat anomalies. “L’última setmana ha estat molt clara la pujada del dièsel”. En aquesta última el litre de dièsel estava a 1,909, exactament el mateix preu que a la resta de les visitades. Qüestió de sensacions?

En cap d’aquestes estacions aquest refinat no és més car ara que la gasolina, tot i que aquesta situació sí que s’ha donat en altres estacions. La cotització internacio­nal és tan alta, afirmen des de l’Associació Espanyola d’Operadors de Productes Petrolífer­s, que es menja la inferior càrrega impositiva. La cotització del gasoil va arribar a un màxim

(*) Galeries adherides al Gremi de Galeries d’Art de Catalunya.

Nou empreses del sector tecnològic –Cabify, Factorial, Glovo, Holaluz, Jobandtale­nt, RedPoints i Wallbox, Neuroelect­rics i Filmin– van llançar ahir la plataforma España Tech, abreujada amb el nom d’EsTech.

Sota el paraigua de les patronals Adigital (Associació Espanyola d’Economia Digital), Ascri (Associació Espanyola de Capital, Creixement i Inversió) i Endeavor España, les companyies s’han associat per fomentar l’atracció de talent i capital al sector.

La presidenta d’EsTech, consellera delegada i cofundador­a de Neuroelect­rics, Ana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain