La Vanguardia (Català-1ª edició)

El petroli puja un 3%, fins a 114 dòlars

-

El preu del barril de

Brent el maig del 2022, el de referència a Europa, va assolir ahir els 114 dòlars, xifra que suposa un ascens superior a un 3% respecte al tancament de dimarts (110,23 dòlars). Malgrat la pujada d’ahir, el preu del Brent s’ha reduït més d’un 6% durant l’última setmana. Malgrat això, des que es va iniciar el 2022 ha guanyat prop d’un 45% de valor respecte als 79,32 dòlars de tancament del 2021, any que va experiment­ar un increment d’un 54,5% i va deixar enrere el fort impacte de la pandèmia del coronaviru­s. A més, en relació amb la cotització de tancament del 21 de febrer del 2020, el divendres abans que hi comencés a haver morts a Itàlia pel coronaviru­s, el preu del Brent ha pujat prop d’un 95%, ja que llavors era de 58,50 dòlars per barril. el 8 de març per baixar després i tornar a augmentar els últims dies. Entre els factors que expliquen l’increment, destaca que hi ha més demanda estacional i la guerra. Rússia és un dels principals exportador­s de gasoil i la por d’un possible desproveïm­ent cotitza a l’alça. El conseller delegat de Cepsa, Maarten Wetselaar, va reconèixer ahir que Rússia ha retallat el ritme dels fluxos de dièsel que subministr­a a Europa, de la mateixa manera que ha fet amb el gas i aquest és el motiu que ara aquest carburant estigui cotitzant per sobre de la gasolina. Wetselaar considera que ara el subministr­ament està assegurat, però “no descarta possibles problemes si Europa aplica més sancions i Rússia retalla més aquests fluxos. No hi ha dièsel al món per substituir el que Europa consumeix de Rússia”, va advertir.

El preu mitjà del gasoil a Espanya, en tot cas, ha pujat més de 7 cèntims per litre (una alça d’un 4%) des del 21 de març, quan el Govern central va anunciar la bonificaci­ó dels carburants, segons dades del Ministeri per a la Transició Ecològica a partir de la informació enviada per les més d’11.500 gasolinere­s del país. La CEEES, en canvi, calcula que la pujada mitjana és d’un 1%, amb 1,81 euros el preu de la gasolina 95 i 1,85 euros el del gasoil A.

L’associació de gasolinere­s insisteix que hauran d’avançar diners per aplicar el descompte, cosa que jutgen “inviable” per a gran part de les empreses, moltes pimes. ●

Cepsa no descarta problemes de subministr­ament de dièsel si Rússia alenteix o atura els fluxos

 ?? MArc lonMrOoa ?? El preu del dièsel ara supera el de la gasolina
MArc lonMrOoa El preu del dièsel ara supera el de la gasolina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain