La Vanguardia (Català-1ª edició)

Europe G demana més productivi­tat per superar les debilitats de l’economia

-

L’economista Josep Oliver va defensar ahir que l’economia espanyola ha de fer un esforç per millorar la productivi­tat i modificar el model per fer front a les vulnerabil­itats. Oliver va presentar la seva anàlisi en nom de l’Europe G, una agrupació d’economiste­s en què participen també Antoni Castells, Martí Parellada i Gemma García.

Segons aquesta anàlisi, l’economia espanyola continua sent molt dependent de sectors de baix valor afegit, cosa que explica que un 36% de l’ocupació es concentri al sector dels serveis personals, molt per sobre de països de l’entorn, com França i Alemanya, on aquest percentatg­e és del voltant d’un 24%. En el cas d’Itàlia, és d’un 27%, segons va puntualitz­ar Oliver. I aquests sectors han representa­t a Espanya gairebé un 30% de la nova ocupació creada durant els anys de la recuperaci­ó.

Per Europe G, la recuperaci­ó de l’economia després de la Gran Recessió i fins a la crisi de la covid deu molt al paper del Banc Central Europeu (BCE) i els baixos costos de l’energia durant aquests anys. Ara, de les energètiqu­es.

Ara, l’economia espanyola, tot i que ha deixat enrere els perillosos nivells dels anys de la bombolla, continua necessitan­t controlar els deutes de gairebé tots els sectors de l’economia

En el cas del deute públic, Josep Oliver afirma que s’està consolidat un procés de divergènci­a entre el nord i el sud de l’eurozona que podria donar peu a la repetició de nous episodis de crisi de confiança si els mercats comencessi­n a castigar els segons.

Mentre Grècia, Itàlia, Portugal, Espanya i França tenen tots percentatg­es de deute sobre el PIB superiors al 100%, Alemanya, Àustria, Finlàndia o els Països Baixos estan clarament per sota.

Europe G assegura que les actuals pressions inflacioni­stes i les restriccio­ns de l’oferta acabaran afectant el creixement econòmic i generant més deute. ●

El sector de serveis personals representa un 36% de l’ocupació a Espanya, molt per sobre de la resta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain