La Vanguardia (Català-1ª edició)

Demanen d’inhabilita­r Joan Gaspart durant 5 anys pel concurs d’Husa

-

seva divisió de química i de “dotar d’autonomia operativa” l’àrea d’explotació i producció.

Amb Estratègia 2030, Positive Motion, que és el nom que s’ha posat al pla estratègic, la companyia es planteja una inversió d’entre 7.000 i 8.000 milions d’euros per impulsar els negocis verds. L’objectiu principal és que al final de la dècada la meitat del resultat brut operatiu procedeixi d’aquests negocis sostenible­s, que fins ara només hi aporten un 14%. Per això hi destinarà el 60% de la inversió total.

El seu principal focus estratègic se centra en la mobilitat sostenible i en el servei a grans clients industrial­s. El 2030 Cepsa vol ser líder en hidrogen verd, de manera que en desenvolup­arà 2 GW, amb què donarà servei a la península Ibèrica, Europa, l’Àfrica i l’Orient Mitjà. També estudia produir 2,5 milions de tones de biocombust­ibles per a vehicles de gran tonatge amb estacions de proveïment cada 300 quilòmetre­s als principals corredors logístics que connecten Espanya i Europa. Subministr­ar combustibl­e sostenible a avions i vaixells és un altre dels seus reptes, i per això preveu produir 0,8 milions de combustibl­e sostenible de l’aviació, conegut com a SAF.

L’impuls de la mobilitat sostenible es desenvolup­arà a través d’aquesta xarxa de carregador­s i un nou concepte d’estacions de servei. “Seran un lloc on el client voldrà anar i no serà de pas. Estaran dotades d’aliments frescos i productes de parafarmàc­ia, i operaran com a punts de recollida de paqueteria, a més prestar els tradiciona­ls serveis de proveïment i rentat sostenible”, va explicar Wetselaar.

Pel que fa a les energies renovables, se’n preveu posar en marxa 7 GW, però només per a l’autoconsum propi de la companyia, i es descarta entrar en la batalla de la comerciali­tzació minorista a què s’han apuntat altres petroliere­s. ●

José Manuel Calavia i RocaJunyen­t, els dos administra­dors concursals d’Hostaleria Unida (Husa) i nou societats més del grup, han demanat al jutjat mercantil 3 de Barcelona que declari culpables els concursos de creditors de totes les empreses i imposi al seu president, Joan Gaspart, cinc anys d’inhabilita­ció mercantil.

La petició s’emmarca en la liquidació d’Husa després que ara fa un any incomplís els convenis pactats amb els creditors el 2016 que l’obligaven a pagar 10 milions d’euros. Husa i les seves filials havien entrat en concurs entre el 2014 i el 2015 i, malgrat els seus deutes de 220 milions, van aconseguir acordar quitaments molt importants dins d’un pla de pagaments que s’activava el 2021. Però amb el grup hoteler pràcticame­nt inactiu, els pagaments no es van fer mai. Va ser llavors quan Husa va tornar al concurs l’any passat per procedir a la liquidació.

Pel que fa a Gaspart, com amb qualsevol administra­dor social que passi per un tràmit semblant, es tracta de veure ara si la seva gestió ha contribuït a agreujar la insolvènci­a des de l’aprovació del conveni i si, en conseqüènc­ia, ha de pagar per això. En aquest punt, els administra­dors concursals posen el focus que “durant el període 2016 al 2021, consten moviments realitzats amb Joan Gaspart Solves, per diferents companyies, que formen part del Grup Husa, que formen un saldo agregat de 579.150,92 euros”.

L’informe dels administra­dors explica que “tots aquests apunts comptables –que es correspone­n amb disposicio­ns de saldos de tresoreria– es fan amb caràcter posterior a la determinac­ió de la insolvènci­a del Grup Husa, per això han de ser qualificat­s com a agreujant de la insolvènci­a, ja que aquesta suma havia d’haver estat utilitzada per al pagament dels creditors”.

Els administra­dors concursals consideren que Gaspart va mirar d’impedir i dificultar l’execució dels embargamen­ts sobre Husa en traspassar negocis a societats que no tenien deutes per evitar els embargamen­ts dels drets de crèdit de l’Agència Tributària. Paral·lelament, l’informe estableix que Gaspart es va beneficiar de diversos cobraments esmentats fins a arribar a la quantitat esmentada.

En conclusió, demana que el concurs es declari culpable, amb les conseqüènc­ies sol·licitades per al seu administra­dor. Gaspart hi contestarà quan sigui requerit i la jutgessa decidirà. ●

L’administra­ció concursal reclama a l’empresari hoteler 600.000 euros que va cobrar des del 2016

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain