La Vanguardia (Català-1ª edició)

La covid dispara el deute

- __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

L’endeutamen­t públic d’Espanya es va incrementa­r en 82.000 milions d’euros l’any passat, fet que suposa un 6,8% més que el 2020, en què va augmentar un 10%, a causa de les despeses extraordin­àries per la pandèmia de la covid. Amb això el deute global del conjunt de les administra­cions públiques s’ha situat en 1,4 bilions d’euros al final del 2021, a raó de 29.500 euros per habitant. Atesa la important reactivaci­ó de l’economia de l’any passat, que va ser d’un 5%, la més forta en 21 anys, la proporció del deute respecte al producte interior brut (PIB) s’ha reduït fins al 118,4%. Això suposa 1,5 punts percentual­s menys que el 2020.

És positiu, com destaca el Govern central, que l’endeutamen­t de l’Estat es mantingui dins de les previsions. Però això no li treu gravetat al voluminós deute públic acumulat per culpa de la pandèmia de la covid i que va provocar la recessió més gran des de la Guerra Civil. El 2019 l’endeutamen­t públic se situava en el 95% del PIB i ja era, per tant, molt elevat. Però en els dos anys que han passat des d’aleshores –abans de començar la pandèmia– fins a finals del 2021 l’endeutamen­t ha augmentat en 212.000 milions d’euros més. Aquesta és la factura milionària que ha suposat la intensa crisi econòmica i sanitària per al país, la qual cosa dona com a resultat 4.482 euros per habitant.

És evident que un endeutamen­t com l’actual d’1,4 bilions d’euros és molt elevat per a una economia com l’espanyola. És cert que és inferior que el d’Itàlia o Grècia, però també ho és que comporta una feixuga llosa per a l’economia espanyola perquè frena el creixement i perquè el pagament d’interessos que genera redueix molt el marge de maniobra pressupost­ari. Les fortes injeccions de liquiditat que ha dut a terme el Banc Central Europeu (BCE) des que va començar la crisi, a còpia de la compra d’actius de deute públic dels estats –i també de les empreses–, han fet que l’amortitzac­ió d’aquest deute elevat hagi estat molt barata. Però, des d’aquest mateix mes, el BCE ha començat a reduir les compres de deute, fet que ja ha provocat un augment de la factura financera dels països. I això li pot sortir molt car a Espanya. El bo alemany a deu anys, que estava en negatiu fins fa unes setmanes, va tancar ahir en el 0,65%. Itàlia ha duplicat el seu interès de l’1,1% al 2,1% en tres mesos i en el cas d’Espanya, els títols a deu anys superen l’1,5%, amb un 50% d’augment.

Entre el gener i el febrer l’evolució del dèficit públic es manté continguda i això permet confiar, segons la vicepresid­enta econòmica, Nadia Calviño, que l’endeutamen­t públic no superi el 5% del PIB a finals d’any, tal com preveuen les seves previsions. Això seria un signe de rigor i credibilit­at per a Espanya

La principal raó que permet que l’economia espanyola compleixi les seves previsions de dèficit i endeutamen­t públics, però, està en l’important augment de la recaptació derivat de l’intens creixement que han registrat l’economia i l’ocupació, amb els ingressos addicional­s que comporta que no s’hagin deflactat, respecte a la inflació, les tarifes de gravàmens tributaris i de quotes socials a la Seguretat Social.

Atès l’elevat endeutamen­t acumulat per Espanya, en tot cas, és de gran importànci­a transmetre als mercats financers un clar missatge de confiança respecte al pagament del deute, amb l’objectiu que apliquin les primes de risc mínimes i no s’encareixi massa la càrrega d’interessos. Per això és urgent que el Govern espanyol presenti un pla de consolidac­ió del deute públic, que defineixi un escenari creïble de reducció de l’endeutamen­t els pròxims deu o quinze anys i que estigui consensuat amb l’oposició, ja que es tracta d’un compromís d’Estat. No fer-ho és una greu imprudènci­a que pagarem tots amb més interessos. ●

La pandèmia augmenta l’endeutamen­t públic en més de 200.000 milions d’euros

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain