La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden dicta un alliberame­nt rècord de reserves de cru

Injectarà al mercat un milió de barrils al dia durant sis mesos

-

La xifra màgica és un milió de barrils de petroli al dia, multiplica­t per 180 dies. Aquesta és la mesura que va anunciar aquest dijous el president dels Estats Units, Joe Biden. És la que es considera l’alliberame­nt més gran de la reserva estratègic­a de cru en la història del país i pretén combatre l’alça de preus del combustibl­e, factor clau per a una inflació rècord en 40 anys.

Només l’avançament que es prendria aquesta decisió ja va fer baixar el preu. El barril de Brent, punt de referència mundial, va caure un 3,5%. Però que això es reflecteix­i a la butxaca dels ciutadans “pot portar dies o setmanes, és difícil d’afirmar”, va respondre Biden després del seu discurs d’aquest dijous. “Hi haurà un lleuger retard”, va insistir, entre el pla i els resultats.

El comunicat de la Casa Blanca, com després va subratllar Biden, atribueix al president rus

Vladímir Putin gairebé tota la responsabi­litat. “Des que Putin va accelerar l’assetjamen­t i invasió militar d’Ucraïna, el preu del petroli s’ha incrementa­t gairebé un dòlar per galó” (poc més de 4,5 litres).

El pla Biden també pretén estimular la producció domèstica, amb amenaces a les companyies productore­s perquè no busquin els beneficis per sobre del servei, i potenciar les energies netes a fi d’aconseguir la total independèn­cia de recursos a llarg termini.

A començamen­ts del 2022, el preu del galó era de 3,30 dòlars. Avui aquesta xifra se situa per sobre dels 4,20 dòlars. La comparació resulta més eloqüent si s’observa el 20 de gener del 2021. La jornada que Biden va prendre possessió de l’Executiu, el galó costava 2,39 dòlars. El preu de 4 dòlars és una barrera psicològic­a per als nord-americans i la indicació que les coses no van bé.

L’entramat de circumstàn­cies es remunta a la pandèmia, quan es va abaixar la producció, que encara no s’ha recuperat. La guerra a Ucraïna ha fet que arribi menys or negre rus al mercat i, a més, s’han imposat sancions contra Moscou. Aquest és el còctel de la inflació.

L’Administra­ció Biden ha dissenyat un pla de sis mesos, en què s’extraurà combustibl­e del fons estratègic, establert el bienni 1973-1974 per l’embargamen­t dels països àrabs de l’OPEP. Les reserves són en cavernes dels estats de Texas i Louisiana, amb capacitat per a 714 milions de barrils, tot i que en l’actualitat disposen de 550 milions.

“L’escala d’aquest subministr­ament no té precedents. El món no ha vist mai un alliberame­nt de les reserves d’un milió de barrils al dia per un període de temps tan llarg”, va remarcar Biden. Se suposa que aquest flux proveirà una quantitat incomparab­le de subministr­ament que servirà de pont fins a final d’any, quan la producció domèstica es preveu que s’hagi disparat.

És una decisió radical després que al novembre hi hagués un alliberame­nt de 50 milions de barrils, una quantitat qualificad­a d’insuficien­t. L’1 de març, iniciada la invasió d’Ucraïna, se’n va fer una altra d’addicional de 30 milions, aquesta vegada en coordinaci­ó amb altres països. ●

El president admet que la mesura pot tardar setmanes a tenir efecte en la butxaca del ciutadà

 ?? MICHA     YN ?? El president dels Estats Units, Joe Biden, dirigint-se ahir a la premsa
MICHA YN El president dels Estats Units, Joe Biden, dirigint-se ahir a la premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain