La Vanguardia (Català-1ª edició)

Molts herois i alguns traïdors

En 48 hores i en dos vídeos a la nació, Zelenski degrada dos generals i humilia dos ambaixador­s

- JOAQUÍN LUNA

La pàtria, il va de soi, té molts herois i alguns traïdors. Tots els missatges del president Zelenski al poble, emesos al voltant de mitjanit, acostumen a acabar amb la llista de soldats i oficials distingits amb tal o tal condecorac­ió per mèrits de guerra (una de cada cinc a títol pòstum).

El missatge de divendres, 1 d’abril, a les 0 hores i 5 minuts va mostrar el revers: hi ha dos traïdors entre nosaltres, i són dos alts caps del Servei de Seguretat Nacional, l’organisme sorgit de les cendres del KGB ucraïnès. Fins i tot a Ucraïna, exemple de resistènci­a i cohesió davant l’enemic, passen aquestes coses...

El president Zelenski va anunciar que havia degradat del seu rang de generals dos alts càrrecs del Servei, Andrí Naumov i Serguei Krivorutxk­o, en una insòlita mostra de fissures internes. Quan vol, el president ucraïnès deixa de ser simpàtic, diplomàtic o amable. “Parlant d’antiherois, ara no tinc temps per tractar amb els traïdors, però a poc a poc seran castigats”, va amenaçar navegants, sense detallar si els degradats eren dos incompeten­ts o dos espies al servei de Rússia (la tesi més plausible en vista de l’article de l’estatut disciplina­ri invocat, el 48, que castiga els “servidors públics que no han decidit quina és la seva mare pàtria”).

Curiosamen­t, el president Volodímir Zelenski ja havia “assenyalat” en el seu missatge anterior, el 30 de març a la nit, dos alts funcionari­s més, cosa que va truncar l’estil galvanitza­dor i optimista d’aquests vídeos, gairebé diaris des que va començar la guerra, el 24 de febrer. En la seva al·locució del 30 de març, Zelenski va fer a dos ambaixador­s ucraïnesos el que en llenguatge popular es coneix com “una repassada”. I, de passada, va fer una clara advertènci­a a la resta del cos diplomàtic, a qui recorda el que s’espera d’ells. Després de parlar dels sacrificis col·lectius, el president va afegir: “I després hi ha els que perden el temps i només treballen per mantenir-se en el càrrec. Avui he firmat el decret per al retorn dels ambaixador­s al Marroc i Geòrgia. Amb el respecte pertinent, si no hi ha armes, no hi ha sancions i no hi ha lleis restrictiv­es amb l’agressora

Rússia: sisplau, busquin-se una altra feina”.

El pal i la pastanaga. Sorprèn aquest gir quan, fins ara, el president només esmentava els herois, com la infermera i sergent Derussova Mikolaivna, la primera dona condecorad­a amb l’estrella d’or d’Heroi de la Pàtria, a títol pòstum: “Va salvar més de deu soldats (a la regió de Sumi), arriscant la pròpia vida. Va morir a conseqüènc­ia dels trets d’artilleria, mentre atenia els ferits”.

Les guerres fabriquen hero

“Ara no tinc temps per als traïdors, però de mica en mica seran castigats”, adverteix Zelenski

Per primera vegada, una dona ha rebut l’estrella d’or d’Heroi de la Pàtria, a títol pòstum

is, encara que no necessària­ment hagin de pagar amb la seva vida. Des del principi del conflicte, Ucraïna ha distingit 1.875 militars, una cinquena part a títol pòstum, segons les dades recopilade­s en funció dels anuncis presidenci­als. Pel que fa a membres de la Guàrdia Nacional, la xifra es dispara a 24.476.

A més de la glòria, la pàtria –sigui la russa o la ucraïnesa– compensa les famílies dels herois pòstums amb una indemnitza­ció. En cas de mort en acció militar, el Govern ucraïnès desemborsa de cop 15 milions de hrívnies als parents (uns 460.000 euros).

Roma no paga els traïdors, Kíiv sí. Tot soldat rus que es lliuri en territori d’Ucraïna serà amnistiat i rebrà una compensaci­ó de cinc milions de rubles (52.000 euros), segons va prometre el ministre de Defensa, Oleksei Réznikov. No consta que hi hagi hagut cap cas.

I, finalment, aquesta guerra ja ha reconegut com a “ciutats heroiques” deu urbs d’Ucraïna, una altra distinció amb regust pòstum. ●

 ?? HANDL SENNA / AFP ?? Un grup de soldats ucraïnesos en un control després d’un bombardeig a la ciutat de Khàrkiv
HANDL SENNA / AFP Un grup de soldats ucraïnesos en un control després d’un bombardeig a la ciutat de Khàrkiv

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain