La Vanguardia (Català-1ª edició)

La presidenta de l’Eurocambra es troba a Kíiv amb el primer ministre ucraïnès

-

cara que només sigui pel desplaçame­nt de la presidenta del Parlament Europeu, la maltesa Roberta Metsola, que es va reunir amb el primer ministre ucraïnès, Denís Xmihal, cosa que la converteix en la primera representa­nt oficial d’una institució europea que va a Ucraïna des que va començar la guerra. Els primers ministres de Polònia, Mateusz Morawiecki; la República Txeca, Petr Fiala, i Eslovènia, Janez Jansa, van anar a Kíiv el 15 de març, en una missió de què van informar la Unió Europea i l’OTAN, però sense el suport inequívoc de totes dues.

“La invasió d’Ucraïna és injustific­ada i inacceptab­le. El primer ministre i jo vam parlar de la necessitat de més sancions i de més envergadur­a. Hem d’anar més enllà encara”, va tuitejar Metsola al seu perfil oficial. Per la seva part, el primer ministre va recordar a la presidenta de l’Eurocambra que el seu país està “totalment preparat per al següent pas en el camí cap a la UE”, a qui va sol·licitar iniciar el procés d’adhesió el 28 de febrer.

Descartada la carta de l’Aliança Atlàntica, Kíiv anhela una adhesió a la UE per la via ràpida, aprofitant el corrent de solidarita­t –i mala consciènci­a– de la majoria dels 27 estats membres, malgrat que n’hi ha prou amb un vot advers per tancar les portes. Tot un repte per a Kíiv, tenint en compte que Hongria, entre d’altres, és membre i vota. Aquesta podria ser una de les peticions del president Zelenski al Parlament espanyol dimarts vinent: els demanem el sí.

L’altra novetat del dia a Kíiv va ser l’aixecament de la prohibició de venda de begudes alcohòliqu­es, permesa d’11 a 16 hores. Les prestatger­ies eren d’un altre color i molts clients feien una altra cara. “Me n’emporto tres ampolles per si en tornen a prohibir la venda. Els primers dies tampoc no em venia de gust, però ara sí. Hem de celebrar que som vius”, afirmava en Vladislaw, de 26 anys, amb tres ampolles en un supermerca­t de l’avinguda de la Victòriac

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain