La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE adverteix la Xina que amb Rússia “l’equidistàn­cia no és suficient”

Pequín manté l’ambigüitat, malgrat les peticions europees d’aïllar Putin

- Brussel·les

La guerra a Ucraïna ha posat el tauler geopolític mundial del revés i ja no hi pot haver mitges tintes. Per això la Unió Europea va insistir ahir en una cimera amb la Xina que “l’equidistàn­cia” en el conflicte no serveix en el context actual.

Passar d’una neutralita­t passiva a una d’activa és el missatge que van traslladar els presidents del Consell Europeu, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, al primer ministre xinès Li Keqiang i al seu president, Xi Jinping. “L’equidistàn­cia no és suficient”, va concloure Von der Leyen.

“Tant la Unió Europea com la Xina han admès que aquesta guerra està posant en perill la seguretat i l’economia global i que la situació no interessa a ningú”, va concloure Michel, després d’una reunió per videoconfe­rència que va durar més de tres hores.

En la trobada, la Unió Europea va subratllar a la Xina la seva influència sobre Moscou, però li va recordar també la seva “responsabi­litat” com a membre permanent del Consell de Seguretat de l’ONU. “Això no és només un moment clau per a Europa, sinó per a un món basat en regles (...) perquè creiem en un sistema en què, quan hi ha un conflicte, es discuteix a la taula de negociació”, va insistir Von der Leyen.

Així mateix, la Unió Europea va recordar el que suposa el cost de la guerra per a tot el món, però també què implicaria que Pequín donés suport a Moscou en la invasió. La UE i la Xina mantenen un intercanvi comercial de béns i serveis que ascendeix a 2.000 milions d’euros al dia. “La prolongaci­ó d’aquesta guerra no beneficia ningú”, va dir la presidenta de la Comissió Europea.

Un 15% de les exportacio­ns del gegant asiàtic van a parar a territori dels Vint-i-set. I aquesta és en gran part la carta amb què juga la Unió Europea. Les exportacio­ns de Pequín cap a Rússia amb prou feines equivalen a un 1,9%. “Les xifres parlen per si mateixes”, recorden fonts europees.

Els països del G-7 juntament amb la UE han aplicat sancions històrique­s amb l’objectiu de pressionar el Kremlin perquè desisteixi en la invasió. Per això, els dos mandataris van instar la Xina a no ser el salvavides de Vladímir Putin. “Si no dona suport a les sancions, almenys que no interferei­xi”, va argumentar Von der Leyen, just en un moment en què tots els governs dels Vint-i-set treballen per evitar que Rússia esquivi les sancions, i tancar els possibles serrells que poden quedar. I va recordar a Pequín que si decideix ajudar Rússia —tal com temen països com els Estats Units— provocaria “un greu crisi de reputació” per a la Xina.

El dubte és fins a quin punt les peticions comunitàri­es han tingut efecte en el Govern xinès i si ajudarà perquè Pequín faci un pas endavant. Europa també va traslladar “què significa tenir una guerra d’aquesta magnitud en territori europeu”, especialme­nt perquè per a la Xina el conflicte no és una cosa que sigui la seva preocupaci­ó immediata.

“Sabem que la Xina està molt més enfocada ara en [l’impacte de] l’òmicron i els confinamen­ts que hi està havent (...) però vam ser clars mostrant la gran importànci­a que té per a Europa i per a l’arquitectu­ra global que hi hagi un compromís actiu per la pau i és important que la Xina tingui el seu paper com l’actor global que és”.

La guerra a Ucraïna ha acaparat gran part de la conversa que han tingut amb Xi Jinping, mentre que amb Li Keqiang s’han centrat en la relació bilateral. El bloc europeu ha mos

Un 15 % de les exportacio­ns de la Xina van a la UE; les de Pequín a Moscou represente­n un 1,9 %

“No és només un afer clau per a Europa, sinó per a un món basat en regles”, assenyala Von der Leyen

trat la “decepció” davant les sancions que considera injustific­ades contra eurodiputa­ts, com a resposta a les mesures imposades per violar els drets humans dels uigurs.

Després de la cimera, la Unió confia a poder reprendre el diàleg amb la Xina. ●

 ?? BarcrEl nBRaEd i EóE ?? La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va atendre la premsa després de la videoconfe­rència
BarcrEl nBRaEd i EóE La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va atendre la premsa després de la videoconfe­rència

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain