La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ucraïna nega que els països aliats li demanin concession­s davant Putin

-

El ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, va negar ahir que –com va publicar el diari britànic The Times– alguns aliats occidental­s d’Ucraïna estiguin pressionan­t el president Volodímir Zelenski perquè accepti un acord de pau amb Vladímir Putin encara que aquest hih inclogui doloroses concession­s.

Kuleba, segons va publicar European Pravda i van recollir altres mitjans, com l’agència Efe, responia així a preguntes de mitjans polonesos dijous després de reunir-se a Varsòvia amb el president Andrzej Duda. Les preguntes al·ludien a la petició a Ucraïna de fer certes concession­s a Rússia i al·ludien en particular a França i Alemanya. Dies enrere, la premsa israeliana també es va fer ressò d’una conversa telefònica entre Zelenski i el primer ministre Naftali Bennett en què aquest suposadame­nt li hauria demanat el reconeixem­ent de la independèn­cia de la regió del Donbass i l’annexió russa de Crimea.

Dmitró Kuleba va contestar a Varsòvia que “fins i tot abans de la guerra era inapropiat dir que es podia pressionar Ucraïna. Hem provat en una sèrie de situacions que Ucraïna no està subjecta a cap pressió; amb nosaltres només s’hi pot parlar en igualtat de condicions i no amb aires de superiorit­at. Després de 36 dies de guerra, us asseguro que a Europa o a l’altra banda de l’oceà ningú no s’atrevirà a pressionar el president Zelenski o Ucraïna per cap motiu”.

Segons el canceller ucraïnès, els països occidents ajuden activament Ucraïna i no exerceixen pressions. Kuleba també es va pronunciar sobre la condició clau d’Ucraïna davant qualsevol potencial missió de mantenimen­t de la pau si s’arriba a un alto el foc: una missió com aquesta no ha de congelar el conflicte en cap cas. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain