La Vanguardia (Català-1ª edició)

La guerra amaga el referèndum anti LGTBI en les eleccions hongareses

Els sondejos per al vot d’aquest diumenge atorguen un lleuger avantatge a Orbán

- TAR A A O U

L’impacte de la guerra a Ucraïna a la campanya de les eleccions hongareses, que se celebren aquest diumenge 3 d’abril, ha estat tal que, a més de dominar els debats, ha enfosquit l’altra cita amb les urnes prevista per demà: un referèndum sobre menors, reassignac­ió de gènere i tallers d’orientació sexual a les escoles, promogut pel Govern de l’ultraconse­rvador Viktor Orbán.

Poc abans de la invasió russa, Orbán, que després de la seva tornada al poder fa dotze anys cerca un quart mandat consecutiu, proclamava que aquestes eleccions determinar­ien si Hongria se salva de la “bogeria de gènere” que, segons el seu parer, avança a Occident. Organitzac­ions de drets humans van alertar que aquesta consulta “vulnera la dignitat de les persones LGTBI” i que erosionarà encara més els seus drets a Hongria.

El referèndum era una part important de l’estratègia de campanya del partit del primer ministre, Fidesz, però les bombes russes –i els ara incòmodes però irrenuncia­bles vincles d’Orbán amb Vladímir Putin– van trastocar l’operació. Des d’aleshores, Orbán i el seu potent aparell mediàtic es concentren a difondre l’acusació, absolutame­nt infundada, que l’oposició vol portar Hongria a la guerra.

Per primera vegada a escala nacional, una aliança de sis partits de l’oposició han aparcat diferèncie­s ideològiqu­es i presenten contra ell un candidat únic a primer ministre, Péter Márki-Zay, i a candidats comuns en totes les circumscri­pcions. Els sondejos donen un lleuger avantatge a Fidesz, però s’estima que hi ha encara mig milió d’indecisos en aquest país de 9,7 milions d’habitants (els votants són 8 milions), per tant, el resultat podria ser ajustat.

El referèndum, en canvi, sembla tenir tots els trumfos, perquè la simple concomitàn­cia amb les eleccions a les urnes pràcticame­nt assegura que es registri un 50% de participac­ió necessària perquè el resultat sigui vàlid. Potser per això a Kisvárda, localitat de 16.000 habitants a l’est, molt a prop de la frontera amb Ucraïna, on el vot a Fidesz ha estat sempre majoritari, ni tan sols es veuen els cartells del Govern de promoció del referèndum amb la foto d’una mare i un nen.

Mentrestan­t, una desena d’entitats de drets humans, entre les quals Amnistia Internacio­nal

Hongria, i d’associacio­ns LGTBI del país, criden la població a boicotejar el referèndum posant dues creus a les paperetes per invalidar-les i que no s’arribi al llindar mínim requerit. Els promotors d’aquesta iniciativa assenyalen que, a les quatre preguntes de la consulta, “la redacció és intenciona­dament manipulado­ra: vol fer servir per a les seves finalitats polítiques la preocupaci­ó natural dels pares sobre la protecció dels seus fills”.

Per la seva part, els sis partits de l’aliança opositora, de variat espectre ideològic, no estan comunicant als electors l’aposta pel boicot. L’aliança inclou des del centreesqu­errà DK al liberal-ecologista Párbeszéd, del liberal Momentum –ara sense representa­ció parlamentà­ria– al socialista MSZP, i de l’abans ultradretà Jobbik –que ha evoluciona­t cap al centredret­a– al partit verd LMP. Jobbik és l’únic dels sis que està d’acord amb el referèndum.

Malgrat que la narrativa sobre la guerra ho domina tot, el referèndum continua sent un pilar fonamental de les polítiques de Fidesz, destinades a mobilitzar els seus votants. “Estem units i, per tant, també guanyarem el referèndum amb què aturarem a les nostres fronteres la bogeria de gènere que recorre el món occidental”, va dir Orbán el 15 de març en un multitudin­ari acte amb simpatitza­nts a Budapest.

Des de la seva tornada al poder el 2010 –va ser ja primer ministre entre el 1998 i el 2002–, Viktor Orbán ha anat introduint lleis que limiten els drets de les persones LGTBI. El referèndum abunda en l’aprovació el juny del 2021 en al Parlament d’una llei que prohibeix la “promoció” de l’homosexual­itat i de la reassignac­ió de gènere davant menors de 18 anys. La Comissió Europea va obrir un procedimen­t d’infracció, i Orbán vol demostrar amb el referèndum que aquesta llei té suport social a Hongria. ●

Entitats criden a boicotejar amb vots nuls una consulta que “vulnera la dignitat de les persones LGTBI”

 ?? MARTIR DIVISEK / EFE ?? Un home amb un paraigua en suport de la comunitat LGTBI hongaresa el 30 de març davant de l’ambaixada d’Hongria a Praga
MARTIR DIVISEK / EFE Un home amb un paraigua en suport de la comunitat LGTBI hongaresa el 30 de març davant de l’ambaixada d’Hongria a Praga
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain