La Vanguardia (Català-1ª edició)

El president de Sri Lanka declara l’estat d’excepció per aldarulls

La mesura arriba després de les protestes per les apagades elèctrique­s de 13 hores

- Astanbule Correspons­al

A mitjanit el president de Sri Lanka va declarar l’estat d’excepció, vint-i-quatre hores després que una manifestac­ió contra les apagades i la falta de combustibl­e degenerés en un intent d’assalt a la seva residència privada a Colombo, la capital. La proliferac­ió de focus de protesta ahir a la tarda per tot el país haurien precipitat la decisió de Gotabaya Rajapaksa.

La guerra d’Ucraïna no ha apagat els fanals a Sri Lanka, però ha estat la gota que ha fet vessar el got. Després de dos anys de pandèmia, aquesta illa eminentmen­t turística ja estava al caire de l’abisme financer. N’hi ha hagut prou amb una dramàtica escalada del preu del gas i del petroli perquè l’Estat faci aigües. Sri Lanka dona una pista sobre el que podria passar en altres països del sud, com també de la possible resposta repressiva.

Dijous a la nit les protestes van desbordar les tanques davant de la residència privada de Rajapaksa. Centenars de persones n’exigien la dimissió en protesta pels talls d’electricit­at de fins a 13 hores diàries, la gran escassetat de combustibl­e i la carestia. Dos autocars militars i un jeep van ser incendiats i hi va haver cinquanta detinguts per les forces de seguretat, que van fer servir gasos lacrimògen­s i bales de goma.

El Govern reconeix que només li queden poc més de dos mil milions de dòlars en reserves, dels que n’haurà de dedicar gairebé la meitat a pagar el deute d’aquí a tres mesos. D’aquí venen les mesures excepciona­ls com ara apagar la il·luminació dels carrers. El fantasma de la suspensió de pagaments es passeja per Colombo, malgrat un recent préstec indi i tractes amb el Fons Monetari Internacio­nal.

L’estretor ha arribat fins al punt de retallar les hores que opera la borsa. Però el que més afecta la població és la gran dificultat per obtenir combustibl­e. “Cal fer cua a les cinc del matí per mirar d’omplir el dipòsit a les tres de la tarda, si no s’ha acabat”, explica un pescador de Negombo.

El Govern no disposa de divises per adquirir combustibl­e i renuncia a il·luminar els carrers per estalviar

El seu vaixell, com tants d’altres, ha deixat de sortir a pescar, cosa que ha augmentat el desproveïm­ent i la carestia.

I ha accentuat la ira contra el clan dels Rajapaksa. El germà de

Gotabaya, Mahinda –el president que va derrotar els Tigres Tàmils–, ara és el primer ministre; dos germans més ocupen les carteres de Finances i Agricultur­a, i un nebot, la d’Esports.

Els Rajapaksa qualifique­n els manifestan­ts d’“extremiste­s”. “Això és el mateix que les primaveres àrabs”, ha dit un altre ministre, que ha insinuat una mà estrangera.

La crisi d’energia i de divises per pagar-la coincideix amb els pantans mig buits abans de l’estació de pluges. Fa un mes, a més, es van restringir les importacio­ns per la falta de divises, cosa que va agreujar el desproveïm­ent. La inflació, d’un 18,7%, s’eleva a un 30% en el cas dels aliments.

Fa 60 anys que la paradisíac­a illa de Ceilan, amb el seu budisme mil·lenari, anuncia que serà el pròxim Singapur. La guerra contra els Tigres Tàmils va arruïnar aquest somni durant vint-i-cinc anys, i els dividends de la pau es fan esperar.

D’alguna manera, Gotabaya Rajapaksa ha corregit el rumb marcadamen­t proxinès del seu germà durant la dècada passada (entremig hi va haver un govern de color diferent) repartint amb més compte les seves adjudicaci­ons, per no molestar l’Índia.

Fa tot just tres anys, diverses esglésies i hotels de l’illa van rebre uns terribles atemptats suïcides, de caire gihadista. La promesa de seguretat va tornar el poder en safata als germans Rajapaksa, amb Gotabaya –antigament ministre de Defensa– ara com a cap d’Estat. Sense enemic interior, li queda l’estat d’excepció, que ja va aplicar a l’estiu. ●

 ?? Agèncn ge sODAsncn / nFP ?? Una asseguda per exigir la dimissió del president, Gotabaya Rajapaksa, dijous a Colombo
Agèncn ge sODAsncn / nFP Una asseguda per exigir la dimissió del president, Gotabaya Rajapaksa, dijous a Colombo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain