La Vanguardia (Català-1ª edició)

El confinamen­t de Xangai per la covid desencaden­a crítiques de la població

-

Els últims cinc dies la ciutat de Xangai, llar de 26 milions de persones i pulmó econòmic de la Xina, ha estat escenari de situacions contraposa­des: d’una banda, una riba oriental deserta, amb carrers buits i carreteres i negocis tancats; de l’altra, grups de veïns que s’amunteguen a l’altra vora del riu Huangpu per comprar aliments frescos, medicines i béns que escassegen, abans no els tanquin amb pany i forrellat.

Més de dos anys després del primer tancament de Wuhan, quan gran part del món ja ha optat per conviure amb el patogen, Xangai viu astorada el primer confinamen­t a gran escala per frenar la seva onada de contagis més forta. La població dona suport majoritàri­ament a les mesures, però les dificultat­s per controlar el brot i els inconvenie­nts que comporta el tancament han fet aflorar algunes crítiques.

Durant les setmanes prèvies, Xangai va provar d’evitar un confinamen­t total amb tancaments selectius d’edificis i barris i proves de detecció massives. No va ser possible a causa de l’augment imparable de casos, i diumenge es va decretar un tancament esglaonat de deu dies en dues fases. Primer li va tocar a Pudong, zona oriental, que havia d’estar segellada de dilluns a divendres. Després va ser el torn dels barris de Puxi, a l’altra riba del riu que divideix l’urbs, on es va fer efectiu ahir a la matinada.

Tot i això, l’alt nombre de casos per als estàndards xinesos (uns 4.500 dijous, uns mil menys que el dia anterior) han portat les autoritats a prorrogar les restriccio­ns a la zona oriental. Les noves regles estableixe­n que, si una persona viu a l’edifici on s’ha detectat un positiu, s’ha de quedar a casa deu dies, període que es redueix a tres per als residents de blocs que pertanyin al mateix complex. A la pràctica, la major part de la ciutat està confinada.

La ciutat ha registrat al llarg de l’última setmana més de 20.000 positius, la majoria asimptomàt­ics. Són xifres nímies

Les autoritats locals admeten que no estaven ben preparades per afrontar aquesta onada

comparades amb les d’altres llocs, però inassumibl­es en un país que continua aferrat a la tolerància zero contra el virus.

Els últims dies han aparegut crítiques a les xarxes socials. A més del temor de l’escassetat d’aliments, molts es queixen per la falta de privacitat als hospitals i centres d’aïllament o per la inflexibil­itat de les normes, que creen problemes per obtenir auxili mèdic fins i tot en casos d’urgència. És el cas de la gent que necessita diàlisi o quimioterà­pia, que en alguns casos estan perdent les seves cites, o el d’una infermera que va morir sense ser atesa per un atac d’asma.

Dijous responsabl­es locals van admetre que no estaven ben preparats per fer front a aquesta última onada. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain