La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mohamed VI marca el pas de la nova etapa

El rei del Marroc modifica l’agenda de l’Executiu espanyol i imposa l’escenifica­ció del gir sobre el Sàhara

- JOAQUÍN VERA Rabat

L’únic vestigi visible de la política espanyola ahir divendres a Rabat es podia trobar a les parades de premsa, de què penjaven algunes portades de diaris marroquins on un Pedro Sánchez caricaturi­tzat feia onejar la bandera del país veí. “El toro espanyol tria el Marroc”, es podia llegir amb referència al gir del Govern espanyol pel que fa a la qüestió del Sàhara. “Cop de cap a Algèria i al Polisario”, es podia llegir en una jornada que havia d’estar marcada per la visita del cap de la diplomàcia espanyola per escenifica­r “la nova etapa” oberta entre països veïns. Però una trucada ho va canviar tot.

Va ser el rei del Marroc, Mohamed VI, qui va aixecar el telèfon –des del seu retir vacacional al Gabon– per trucar a Pedro Sánchez dijous. La trucada va arribar hores abans que el ministre d’Exteriors aterrés a Rabat per reunir-se amb el seu homòleg marroquí, Nasser Burita, un viatge que al final es va cancel·lar.

Era la primera vegada que Sánchez i Mohamed VI parlaven des que es va desencaden­ar la crisi diplomàtic­a. Fonts de la diplomàcia expliquen que la crisi entre els dos països no té el punt d’origen en l’acollida per part d’Espanya del líder del Front Polisario per raons humanitàri­es, sinó que la daten el desembre del 2020, quan el llavors president dels Estats Units, Donald Trump, va llançar un tuit en què donava suport al Marroc reconeixen­t la seva sobirania al Sàhara. I allà el monarca marroquí esperava que Espanya deixés de banda la neutralita­t.

Des d’aleshores hi ha hagut “accions unilateral­s” –que la Moncloa diu que el Marroc s’ha

Lcompromès a aturar– com la tramesa de més de 10.000 marroquins a la frontera de Ceuta per travessar el país o la passivitat dels gendarmes per frenar salts massius a la tanca de Melilla. Fins dijous, que va tornar a sonar el telèfon de Sánchez per establir les bases de la “nova etapa”. Això sí, Mohamed VI va deixar clar al líder de l’Executiu que els passos d’aquesta nova etapa que comença els marcarà ell. Fins al punt que va dinamitar els plans del Ministeri d’Exteriors a Rabat cancel·lant tota la seva agenda.

Mohamed VI va formalitza­r la invitació a Pedro Sánchez amb la condició d’anul·lar la visita d’Albares, perquè la primera fotografia del final de la crisi i l’inici del retrobamen­t sigui al més alt nivell. Després de la trucada, fonts de la Moncloa qualificav­en de “magnífica notícia” que el monarca rebés Sánchez “en dies imminents” juntament amb el cap de la diplomàcia, malgrat que havia estat el rei del Marroc qui havia fet que Albares es quedés a Madrid i plantés una vintena d’empresaris espanyols amb qui s’havia de reunir i més de 1.500 persones convidades a una recepció a l’ambaixada.

Encara no s’ha oficialitz­at la

Sánchez podria ser convidat la setmana que ve, en ple Ramadà, com a gran gest del Marroc

data, però les fonts governamen­tals consultade­s consideren que serà la mateixa setmana que ve, per bé que no concreten el dia. Esgrimeixe­n que ha de ser l’amfitrió qui ho anunciï, però darrere aquest suposat protocol s’hi amaga “el temor” que Mohamed VI torni a trastocar els plans del Govern espanyol al seu aire. El calendari de la Moncloa té marcat en vermell dimarts que ve, quan el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, s’adreçarà al Congrés dels Diputats per videoconfe­rència.

Per donar més pompositat al tema, les mateixes fonts apunten que la cita tindrà lloc els primers dies del Ramadà, que comença aquest cap de setmana. Per això, el president podria ser convidat a la celebració de l’iftar, el sopar de ruptura del dejuni amb què s’acaba cada jornada durant tot el mes sagrat dels musulmans. Serà allà on es ratificarà si “el toro espanyol” i el Marroc compleixen amb “la confiança” mútua promesa. ●

 ?? BARISCAL / EFE ?? Portada dels diaris marroquins amb la caricatura d’un Sánchez amb la bandera del país veí
BARISCAL / EFE Portada dels diaris marroquins amb la caricatura d’un Sánchez amb la bandera del país veí
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain