La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSOE pressiona perquè Lambán s’afegeixi a la proposta olímpica

Govern central, COE i Generalita­t validen el repartimen­t de les proves dels Jocs

- JOSEP M. CALVET

El PSOE es comença a impacienta­r amb l’actitud del president aragonès, el socialista Javier Lambán, que ahir va plantar la reunió que es va fer a Madrid entre el Comitè Olímpic Espanyol (COE), el Govern central i la Generalita­t de Catalunya, i que va servir per validar la proposta tècnica pactada a quatre bandes sobre la candidatur­a dels Jocs d’hivern del 2030. Lambán no només no va anar a la trobada, com ja havia anunciat, sinó que va posar més bastons a les rodes assegurant que el seu Executiu no acceptarà la proposta “en cap moment”.

A la seu del COE es van reunir el president de l’organisme, Alejandro Blanco, i el secretari d’Estat per a l’Esport, José Manuel Franco, per part de Govern central, i la consellera de la Presidènci­a, Laura Vilagrà, per part de la Generalita­t. Van deixar una cadira buida, la de l’Administra­ció aragonesa, cosa que el Comitè Olímpic es va encarregar de fer evident a les imatges que va distribuir de l’acte, en què no es va arribar a signar res.

Les tres parts “van validar” la proposta “presentada, debatuda i acordada per la Comissió Tècnica” i es van mostrar “esperançat­s i confiats” que Aragó s’hi afegeixi.

“El COE ha d’aclarir si defensa Espanya o només a Catalunya”, va ser la resposta del mandatari aragonès, en un missatge a Twitter en que demanava respecte per al Govern d’Aragó. Per Lambán la proposta que ara hi ha sobre la taula no és ni justa ni equilibrad­a, i no tracta “en peu d’igualtat” Aragó i Catalunya, tal com li va prometre –va recordar– el mateix president del Govern central al setembre.

En declaracio­ns als mitjans, el president aragonès va considerar que no era el moment que Pedro Sánchez hi intervingu­és perquè creu que hi ha instàncies anteriors “que tenen la pilota a la teulada”, en al·lusió al COE i a Blanco.

El fet és que ara Lambán exigeix un canvi en el repartimen­t de proves perquè les diferents valls d’Aragó (Aragó, Formigal i Cerler) acullin proves d’esquí alpí, que en la proposta pactada es reserven per a l’estació de La Molina-La Masella, que gestiona la Generalita­t. El cap de l’Executiu aragonès va avisar que “només cedirà davant l’interès general de la comunitat”, perquè “tot el Pirineu es vegi afavorit” per la candidatur­a.

Malgrat aquest discurs, fonts pròximes a les negociacio­ns asseguren que acabarà cedint i que caldrà buscar una sortida a la posició en què s’ha enrocat. Consideren que les reclamacio­ns del Govern d’Aragó s’haurien d’haver plantejat fa tres mesos i no pas ara amb un acord tancat. Sobretot perquè Lambán estava al cas punt per punt del pacte subscrit.

Hores abans de la reunió, el ministre d’Esports, Miquel Iceta, va reclamar “flexibilit­at “i “prudència” per presentar una candidatur­a sòlida i unitària. En aquest sentit, Blanco es va declarar “molt optimista” davant la possibilit­at que l’Aragó s’afegeixi “abans de maig” a la candidatur­a, que va qualificar de “projecte guanyador” i va avisar que “ningú no pot fer un pas enrere”. També la consellera de Presidènci­a va dir que no hi ha marge per negociar el projecte. “L’acord ha costat i no preveiem que s’obri”, va concloure.

Més dura va ser la síndica d’Aran, Maria Vergés, que va lamentar la “irresponsa­bilitat i deslleialt­at” de Lambán i va recordar que des del seu territori, que acollirà proves de surf de neu, sempre s’ha defensat la candidatur­a conjunta. Per això va qualificar la posició aragonesa de “menyspreu” a l’Aran i al conjunt del Pirineu. ●

“El COE ha d’aclarir si defensa Espanya o només Catalunya”, va esgrimir ahir el cap de l’Executiu aragonès

 ?? C/EF ?? Govern central, COE i Generalita­t es van reunir ahir a Madrid i van deixar buida la cadira d’Aragó
C/EF Govern central, COE i Generalita­t es van reunir ahir a Madrid i van deixar buida la cadira d’Aragó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain