La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cirurgia o implosió? El pacte del català

L’independen­tisme pot signar un cordó sanitari contra el PSC, però no hi ha política lingüístic­a viable sense el suport socialista. Així doncs, es prioritza el pacte entre partits, es respon al TSJC i... es torna a negociar pel rebuig de les entitats

- Isabel Garcia Pagan Agèncèci s gècVagcAlc­vcièucVdgc.es

L’independen­tisme pot pactar amb el PSC? A Junts es paeixen pactes per defensar l’ampliació de l’aeroport, la candidatur­a dels Jocs Olímpics, la renovació dels organismes estatutari­s i fins i tot TV3 i Catalunya Ràdio. Però una cosa són les aliances per governar i una altra formar govern. Aquí els obstacles són “la repressió”, una taula de diàleg que “no funciona” i, sobretot, la continuïta­t de Carles Puigdemont aWaterloo. La Diputació de Barcelona no seria l’excepció que confirma la regla, perquè en la varietat d’aliances hi ha el gust del PSC.

Per ERC governar obliga a assumir contradicc­ions. I si les 155 monedes de plata es van convertir en dos pactes d’investidur­a amb el PSOE atorgant pàtina de pragmatism­e a l’independen­tisme, ara transcorre paral·lelament la batalla de l’esquerra... Es competeix amb els comuns, i la relació amb la CUP es deteriora a gran velocitat. I si els anticapita­listes ja van optar per la “desestabil­ització” del Govern amb els pressupost­os, ara el xoc es presenta pel català en l’educació.

L’independen­tisme pot signar un cordó sanitari contra el PSC en campanya electoral, però no hi ha política lingüístic­a viable a Catalunya sense el suport dels socialiste­s. L’execució de la sentència del Suprem que imposa un 25% de classes en castellà reobre el debat de la desobedièn­cia amanit amb la defensa del model d’escola catalana. Més enllà dels discursos, la desobedièn­cia no era en els plans del Govern. No hi va ser mai des que el 2013 apareix la primera sentència que fixa la quota de castellà. Així doncs, es construeix una resposta política al TSJC intentant, a més, preservar el consens històric entorn de la política lingüístic­a. Es prioritza el pacte entre els partits, s’esfuma el temor que el

PSC se’n desmarqui i el Govern no planteja l’execució forçosa de la sentència.

La foto de 106 diputats tornava la imatge dels “consensos de país” al Parlament, amb un PSC satisfet amb el reconeixem­ent del castellà com a llengua d’aprenentat­ge. L’aposta socialista segueix la interpreta­ció de l’Estatut del Tribunal Constituci­onal, que ja va quedar recollida a l’últim congrés del PSC, i no difereix del que van pactar PNB, PSE i Bildu a Euskadi per al seu sistema particular. “L’educació basca s’estructura com un sistema plurilingü­e; el seu eix és l’eusquera, i s’articula a través de dues llengües oficials i almenys una d’estrangera”. S’obvien els percentatg­es, es destaquen els objectius lingüístic­s.

Després arriben els problemes de comunicaci­ó en l’independen­tisme, la resistènci­a de la CUP i entitats, i la febre tuitaire... La frenada de Junts a la proposta ha passat de ser reflex de la divisió interna postconver­gent a ser assumida per totes les parts. Jordi Sànchez va contactar aquesta setmana amb Pere Aragonès, Salvador Illa i Jéssica Albiach per frenar la tramitació i donar marge a la negociació. El nou dead line polític se situa després de Setmana Santa, per bé que el tempo judicial corre en paral·lel. La negociació política no vincula el TSJC, però les seves decisions sí que condiciona­ran el pacte.

El PSC creu que la reforma pactada és el punt de partida i el marge de maniobra, petit. Per ERC i Junts hi ha camp per recórrer, però la CUP i les entitats que protesten exigeixen retirar el text. Acció quirúrgica o implosió? El castell de cartes sobre el qual es va construir la política lingüístic­a corre perill de col·lapse. La manifestac­ió d’avui oficialitz­a la contestaci­ó, i el treball silent d’Òmnium, en contacte amb tots els actors des de Barcelona fins a Waterloo, encara no dona fruits.

L’estira-i-arronsa es pot veure agreujat per la tensió que generen debats partidiste­s. La competènci­a electoral està en marxa amb les municipals a l’horitzó, i Junts afronta un procés congressua­l. Els contactes entre famílies postconver­gents es multipliqu­en, com també les preguntes sobre el futur de Jordi Sànchez, que s’ha posat al capdavant de la negociació del català. La recepta per evitar una crisi de la formació fins i tot abans de consolidar el seu projecte és una aliança que depèn de les difícils relacions entre Sànchez, Jordi Turull i Laura Borràs. I de les resolucion­s de la justícia europea sobre Puigdemont. L’expresiden­t continua sent la clau per a (gairebé) tot... Va ser qui va formalitza­r la censura al “pacte històric” per modificar la llei de política lingüístic­a... i es torna a negociar...

 ?? BLANCA BLAY s ACN ?? La manifestac­ió en defensa de l’escola en català es repetirà avui a Barcelona
BLANCA BLAY s ACN La manifestac­ió en defensa de l’escola en català es repetirà avui a Barcelona
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain