La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’aigua, clara

- Quim Monzó

Ahir, rere la barra, l’amo del bar va llegir el titular que apareixia, discret, en un racó de la primera plana de La Vanguardia: “Aprovada la llei que obliga els bars a oferir de franc aigua de l’aixeta”. Va arrufar el nas i va dir en veu alta:

–¿També li haurem de preguntar al client si vol que al got hi posem glaçons i una rodanxa de llimona?

No li va caldre ni arribar a la pàgina 24, on Antonio Cerrillo explicava els motius d’aquesta llei. El debat fa temps que va començar i tothom té clara la seva posició. N’hi ha que abominen de l’aigua de l’aixeta, encara que sigui osmòtica, i n’hi ha que n’estan encantats.

A mig món passa el mateix. Hi ha països on els restaurant­s tenen l’obligació de servir aigua de franc i n’hi ha que no. A Gran Bretanya, els que serveixen alcohol han d’oferir aigua sense cap cost addicional. En canvi, si no hi serveixen alcohol, queden deslliurat­s d’oferir-ne. Almenys fins no fa gaire, als Països Baixos no estaven forçats a fer-ho, però potser ara sí perquè hi ha hagut una campanya, amb un fotimer de firmes, que du com a lema “Aigua de l’aixeta a tot arreu, sisplau!”. Als Estats Units no hi ha obligació, però la majoria de restaurant­s et posen damunt la taula una gerra d’aigua fresca. I pel que recordo dels meus viatges juvenils, a Kènia i a Tanzània passava exactament el mateix.

Lluny queden els temps en què, a Barcelona, quan demanaves un cafè, te’l servien amb un got d’aigua fresca al costat. Ara hi ha restaurant­s on, quan demanes aigua (sense especifica­r si la vols embotellad­a o no), ja te la serveixen de l’aixeta, en ampolles amb el logo del local. Són amples i no gaire altes. L’últim lloc on n’he trobat és el Baby Jalebi, que per cert té un pollastre tikka masala tremendo. Aviat aquesta mena d’ampolles es convertira­n en un tret distintiu dels restaurant­s cuquis, i fins i tot els que ara hi fan mala cara s’afanyaran a tenir-ne. ●

Enquesta del dia: aigua de l’aixeta als restaurant­s, ¿sí o no?

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain