La Vanguardia (Català-1ª edició)

A Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo

- Juan-José López Burniol

Aquesta apel·lació pot semblar un acte d’arrogància. No ho és; és una prova de preocupaci­ó. La de veure l’Estat als encants des de fa anys, tant si governa el PSOE com si ho fa el PP, ja que els successius executius sempre han estat i encara estan, a l’hora de formar majories parlamentà­ries, en mans, primer, dels nacionalis­tes i, més tard, d’aquests (ja transmutat­s en nacionalpo­pulistes), i dels extremiste­s de dreta i d’esquerra, és a dir, de Vox i de Podem. Els titllo d’extremiste­s i no de radicals, perquè aquesta paraula defineix l’actitud dels que afronten els problemes fins a l’arrel, una actitud que és positiva, mentre que aquella – extremiste­s– es refereix als que s’enroquen en la seva ideologia, i la porten fins a l’extrem, amb un doble efecte: 1) L’exclusió de l’adversari, convertit en enemic. 2) La polaritzac­ió de la política, manifesta de manera pugnaç en els seus protagonis­tes i mitjans afins, tristes tropes auxiliars de qui els pastura.

Dit això, dues precisions: 1) Tots els vots són absolutame­nt iguals, amb independèn­cia de qui vota i a qui vota: “Desde la princesa altiva a la que pesca en ruin barca”, perquè “allegados, son iguales los que viven por sus manos que los ricos”. 2) Tots, absolutame­nt tots, els governs de coalició que es puguin formar per i amb partits votats democràtic­ament són absolutame­nt legítims (i perdonin que reiteri la paraula absolutame­nt, que repeteixo en honor dels que ens recorden contínuame­nt la legitimita­t de l’actual Govern d’Espanya), i igualment són legítims els pactes de legislatur­a o conjuntura­ls que s’assoleixin amb els esmentats partits. Ara bé, fetes les dues precisions, afegeixo que aquesta legitimita­t, reconeguda sense embuts ni reserves, no impedeix que els esmentats governs de coalició o els referits pactes puguin ser nocius, també absolutame­nt, per al bon govern del país i, fins i tot, per a la subsistènc­ia de l’Estat.

Per quina raó? En uns casos, perquè les ideologies extremiste­s comporten sempre l’erosió de drets i llibertats, arribant a la franca fallida del sistema democràtic; i en d’altres, perquè els nacionalpo­pulismes cerquen només el seu interès particular, sense contemplar gens l’interès general, que estimen aliè, ja que el seu objectiu últim és l’escissió d’un Estat del qual abominen. Així les coses, la següent pregunta és doble. Primera: quina actitud s’ha de prendre davant d’ells? La de respecte i desconfian­ça. Respecte perquè, al respectar-los, es respecta la llei. I desconfian­ça perquè els objectius que persegueix­en no s’ajusten a l’interès general d’Espanya definit per la centralita­t del país. Segona: s’hi pot pactar? Pactar governs de coalició és, al meu parer, un error total, però sí que es poden negociar acords puntuals, sense oblidar mai que no s’hi comparteix­en ni objectius últims ni complicita­ts.

Dic tot això el president del Govern d’Espanya i al futur líder de l’altre gran partit amb vocació de centralita­t, perquè se’ls obre l’oportunita­t de reconduir la política espanyola per un camí que porti a l’apaivagame­nt. Per això, el Partit Socialista i el Partit Popular haurien de pactar els grans temes d’Estat: 1) Les renovacion­s pendents. 2) La política exterior i de defensa. 3) Un pacte nacional de resposta a la crisi econòmica (uns pactes de la Moncloa). 4) Una proposta compartida a les demandes dels nacionalis­tes catalans. 5) La llei de la Corona. 6) Un acord pel qual, davant la impossibil­itat de formar govern, el partit menys votat de tots dos s’abstingui per facilitar la investidur­a del candidat de l’altre.

Rellegeixo a La velada en Benicarló que “una frontera interior, de sinuós traçat, separa uns espanyols dels altres (...) per què s’odien fins a aquest punt? (…) uns afusellen els mestres, d’altres afusellen els capellans”. Sánchez i Núñez Feijóo han de treballar a fi que aquesta frontera interior desaparegu­i. Que pensin, com també diu Azaña, que “quan s’està al capdavant d’un gran poble (...), l’ànima més frívola es cobreix de gravetat pensant en la fecunditat històrica dels encerts i els errors”. Amén. ●

S’obre l’oportunita­t de reconduir la política espanyola pel camí cap a l’apaivagame­nt

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain