La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cibersegur­etat i Brúixola europea

- José María Lassalle

Europa està en perill. La Brúixola Estratègic­a aprovada pel Consell Europeu el 21 de març passat ho reconeix expressame­nt. Amb aquesta iniciativa de seguretat i defensa el Vell Continent vol protegir eficaçment els seus ciutadans, valors i interessos davant l’augment dels riscos que projecta la globalitza­ció. Aquesta evoluciona tan malament que el món s’està transforma­nt en una jungla geopolític­a farcida d’amenaces que qüestionen obertament l’ordre liberal que va sorgir amb la Societat de Nacions el 1919 i que van consolidar les Nacions Unides després de la Segona Guerra Mundial.

El cosmopolit­isme retrocedei­x, igual com la democràcia. El liberalism­e està greument ferit. La força s’imposa al dret i la guerra al comerç. L’ideal d’una pau perpètua jeu a Europa als peus de Putin.

La invasió d’Ucraïna s’ha convertit en l’evidència que el nostre continent ha tornat al pitjor dels seus passats. Aquest és el motiu pel qual la Unió Europea ha accelerat la posada en marxa de la Brúixola Estratègic­a per tal de no encongir-se ni atemorirse davant un món que hostilitza i combat deliberada­ment el que signifique­n els seus valors de convivènci­a democràtic­a.

Fruit de l’afany liderat per Josep Borrell com a alt representa­nt de la Unió Europea per a Afers Exteriors, aquesta decisió es tradueix en una sèrie d’actuacions que transforme­n Europa en un actor geopolític. Això suposa dotar-se d’un múscul de seguretat que, fins al moment, s’havia resistit a tenir en posposar la defensa a altres prioritats. Precisamen­t la resurrecci­ó de la guerra a Ucraïna ha convençut els europeus de la urgència de preparar-se per a ella si volem evitar que ens piqui directamen­t al rostre de la nostra autocompla­ença.

La Brúixola Estratègic­a matisa la prioritat d’aturar la crisi climàtica mitjançant el desenvolup­ament d’una economia descarboni­tzada. No hi renuncia, sinó que introdueix en el disseny biaixos geopolític­s i armamentis­tes. Amb aquesta reactualit­zació del propòsit dels Fons de Nova Generació es relaxa la tensió que operava sobre la consecució dels objectius climàtics per intensific­ar l’estrès dels que tenen a veure amb la seguretat i defensa. Una aposta que s’aborda arran de constatar que la globalitza­ció no només és perillosa en termes climàtics sinó, també, geopolític­s. La nostra forma de vida i, fins i tot, la nostra supervivèn­cia estan amenaçades sens dubte per la crisi ecològica, però, també, i potser més immediatam­ent, per la crisi política que acompanya la generalitz­ació de l’autoritari­sme i els tics bel·licistes.

Convé recordar això últim perquè som cada vegada menys els que defensem els valors de la democràcia liberal al món. Una circumstàn­cia que ens asfixia i coarta la nostra tranquil·litat quotidiana. Entre altres coses perquè s’imposa a escala mundial l’autoritari­sme com la governança pràctica de la globalitza­ció. Ho admetia fa unes setmanes Freedom House. Al seu informe anual ens recorda que vuit de cada deu habitants del planeta viuen sota governs autoritari­s o en procés de ser-ho. Una dada estremidor­a políticame­nt. Sobretot perquè ens mostra que el club de les democràcie­s liberals és cada cop més reduït. Una cosa que Europa palpa de primera mà a les seves fronteres exteriors i que compromet la supervivèn­cia de la nostra llibertat. No només per la pressió geopolític­a que patim al nord de l’Àfrica i la conca sud de la Mediterràn­ia, així com a l’Est, els Balcans i el Pròxim Orient, sinó per la presència dins les nostres fronteres del cavall de Troia dels populismes autoritari­s que operen sota les sigles partidiste­s de les opcions d’extrema dreta que proliferen a tot Europa.

Per això, la Brúixola Estratègic­a aposta per enfortir la capacitat de resiliènci­a europea i l’ús d’eines que afavoreixi­n la seva autonomia estratègic­a. Un enfortimen­t urgent perquè la col·laboració amb els Estats Units pot quedar compromesa si Trump torna a la Casa Blanca el 2024 o és elegit president algú del seu perfil polític. Aquesta circumstàn­cia ens obliga a accelerar el procés de sobirania tecnològic­a europea si volem dotar-nos d’armes geotecnolò­giques i d’eines de diplomàcia digital que siguin veritablem­ent dissuasive­s. No s’ha d’oblidar que Europa no només suporta amenaces físiques d’invasió territoria­l o d’agressió terrorista. A més, està subjecta a amenaces híbrides de caràcter tecnològic que són encara més perilloses i desestabil­itzadores que les primeres. De fet, les campanyes massives de desinforma­ció o el hackeig d’infraestru­ctures crítiques associades a la nostra mobilitat, logística, sanitat, seguretat ciutadana, finances o comerç electrònic, són accions que poden provocar a l’instant el col·lapse generalitz­at de les nostres societats i institucio­ns.

La posada en marxa d’un ciberescut europeu és fonamental, com destaca l’Estratègia Europea de Cibersegur­etat. Gràcies a això s’incrementa­rà la resiliènci­a tant de la nostra governança com de la nostra economia digitalitz­ades. No només pel que fa a serveis sinó també en software i dispositiu­s. Això passa per l’aprovació dels reglaments de Ciberresil­iència, Xips i Llibertat de Premsa, així com dotar l’Agència Europea per a la Cibersegur­etat de poders de coordinaci­ó sobre la xarxa de centres d’operacions de seguretat de cada Estat membre. També, per l’execució del conjunt d’instrument­s de seguretat previstos per a les xarxes 5G, el desenvolup­ament d’un xifrat sòlid que protegeixi els drets fonamental­s i la seguretat digital, o la implementa­ció d’un marc uniforme d’estàndards de cibersegur­etat per al software i tota mena de dispositiu­s, especialme­nt els que operen en l’àmbit de la internet de les coses.

En fi, un esforç titànic que haurà de materialit­zar una poderosa arquitectu­ra de cibersegur­etat i ciberdefen­sa que protegeixi la nostra democràcia des del seu suport físic als xips fins a la seva manifestac­ió virtual a les xarxes socials. Una cosa que només podrem completar amb èxit si l’opinió pública europea comprèn que sense una infoesfera cibersegur­a no podrem continuar sent lliures. ●

La iniciativa de seguretat i defensa del Consell Europeu inclou biaixos geopolític­s i armamentis­tes

La posada en marxa d’un ciberescut europeu és fonamental per a la nostra economia digitalitz­ada

 ?? JOMA ??
JOMA
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain