La Vanguardia (Català-1ª edició)

Només un de cada quatre casos és en nenes

-

Els casos de trastorn de l’espectre autista (TEA) s’han duplicat en poc més d’una dècada, més que triplicat des del 2000. Les consultes se saturen perquè els recursos assistenci­als no augmenten en la mateixa proporció.

Les xifres del Centre de Control de Malalties (CDC) dels EUA es fan servir com a referent: el 2000 va estimar que hi havia un cas de TEA per cada 150 nens; el 2008, un entre 88; i el 2018, l’últim càlcul, un cas entre cada 44 (el CDC fa l’estimació sobre tots els nens de vuit anys). A Espanya i Europa es fa servir la dada de fa 10 anys, d’un cas per cada 100 naixements.

Que els diagnòstic­s s’han multiplica­t, ho corroboren els sanitaris. Ho atribueixe­n que es coneix més el trastorn i es fila més prim en els diagnòstic­s de discapacit­at intel·lectual (que es dona en un 30% o 40% dels casos de TEA). Des de fa uns anys, es parla de TEA, que engloba autisme, l’abans anomenat trastorn de desenvolup­ament generalitz­at o la síndrome d’Asperger.

Eulàlia Piera, psicòloga coordinado­ra de la unitat d’autisme a l’hospital barceloní de Sant Joan de Déu, explica que es diagnostic­a més perquè segurament també hi ha més TEA. Però els experts no en tenen certeses, perquè és un trastorn congènit, amb què s’han relacionat un centenar de gens, però de què no es coneixen les causes. Es creu que hi incideixen diferents factors. Després d’anys d’estudis, ja no s’atribueix com abans a vacunes, a mares que no estimulen els fills ni a l’ús de pantalles. Sí que hi ha estudis que relacionen trastorns del neurodesen­volupament com el TEA amb la maternitat i paternitat més tardanes d’avui, així com el fet que neixen més prematurs, nadons que abans no se’n sortien, afirma la psicòloga.

Els casos són molt diversos, per això es parla d’espectre, afegeix Laura Gisbert, psiquiatra coordinado­ra de l’autisme a l’hospital Vall d’Hebron. Aquest centre atén nens des dels dos anys i adults. Entre aquests, els diagnòstic­s han augmentat tam

De cada quatre dia

● gnòstics de TEA, tres són en nens. Per què n’hi ha menys entre les nenes? No se sap, però Eulàlia Piera alerta que sens dubte entre elles hi ha un infradiagn­òstic. “Els primers anys, solen ser millors imitadores socials, cosa que fa que els símptomes passin més desaperceb­uts”, diu la psicòloga. Però després venen els problemes relacional­s o d’altres des de l’adolescènc­ia. Un altre repte, diu, és la inserció laboral de les persones amb TEA. bé perquè molts casos abans no s’identifica­ven, sobretot els més lleus o els que l’afectat desenvolup­a estratègie­s que li permetien funcionar bé en la vida diària (en alguns casos, s’aconseguei­x minimitzar els símptomes, però el TEA no es cura), diu Gisbert.

De la mateixa manera, es triga més a diagnostic­ar nens amb símptomes més lleus o sense discapacit­at intel·lectual. La psiquiatra indica que la idea de l’autista tancat en si mateix és reduccioni­sta. “Moltes persones amb TEA volen comunicar-se i relacionar-se, però no tenen l’habilitat de socialitza­r i la societat no s’adapta a ells”. Això fa que molts

Molts casos no ben tractats en la infantesa després arriben al metge com a ansietat o depressió

casos no diagnostic­ats acabin arribant després al metge com a ansietat i depressió. Piera adverteix que això ja passa, sovint, en l’adolescènc­ia.

A Vall d’Hebron hi ha llista d’espera de més d’un any per veure nous casos. Han millorat els recursos assistenci­als, però són insuficien­ts. Cal facilitar més l’atenció precoç, ja que permet una evolució més bona de l’afectat. I s’ha de poder fer més seguiment, sobretot des de l’adolescènc­ia, i donar els suports que requereixe­n els casos greus, reconeixen les profession­als. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain