La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hivern a la primavera

Nevades significat­ives a l’alt Ebre i el Pirineu i descens de les mínimes a tot el país

- A T6 I6 CE ILL6

Un temps més propi de l’hivern que de la primavera s’ha apropiat dels primers dies del mes d’abril. Els serveis meteorològ­ics preveuen per avui, dissabte, nevades significat­ives a les zones altes de la vall de l’Ebre i àrea pirinenca, amb un descens de les temperatur­es mínimes a tot el país. El pas per la Península i les Balears d’un front atlàntic, seguit d’una massa d’aire àrtic, provocarà aquest cap de setmana un descens notable de temperatur­es, que es mantindran per sota dels valors normals de l’any, així com precipitac­ions al nord i el centre peninsular­s i a les Balears.

A Catalunya, la previsió és que el temps fred es mantingui fins dimarts, mentre que les temperatur­es tendiran a recuperar-se a partir de dijous de la setmana entrant.

La irrupció abrupta i inusual d’aire fred és la conseqüènc­ia de diversos factors: d’una banda, el pas per la Península i les Balears d’un front atlàntic, i, de l’altra, de l’entrada d’una massa d’aire àrtic que provocarà un descens acusat de temperatur­es, així com precipitac­ions al nord i el centre peninsular i les Balears.

L’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet) manté per avui avisos per un risc important de nevades a Cantàbria, el País Basc i Navarra, així com al nord d’Aragó i a les comarques de la Val d’Aran i el Pallars Sobirà. S’esperen nevades copioses a l’extrem nord de la Península, amb cotes que baixaran fins als 300 metres, assenyala Cayetano Torres, portaveu de l’Aemet.

Les gelades guanyaran extensió i intensitat a l’interior de la meitat nord i al sud-est de la Península, i seran més intenses en àrea de muntanya, sobretot al Pirineu.

Astúries, Navarra i províncies de Castella i Lleó (Burgos, Palència, Sòria i Lleó) van ser ahir algunes de les zones on es va activar l’alerta per un risc més important de nevades.

El vent, que serà fort al quadrant nord-est, les Balears i zones muntanyose­s, incrementa­rà la sensació de fred amb ratxes d’entre 70 km/h i 100 km/h. Aquest vent donarà lloc a mal estat de la mar en zones de la Mediterràn­ia, i pot ser intens al litoral català, la Comunitat Valenciana, les Balears i Andalusia.

Diumenge els avisos taronja per neu desapareix­en i donaran pas a alertes per temperatur­es mínimes entre 6ºC i 8ºC sota zero en punts d’Aragó, Catalunya, Castella i Lleó i Navarra. El Ministeri de Transport ha disposat 793 equips llevaneu per a la previsió de nevades avui.

“Fins dimarts de la setmana que ve, la temperatur­a se situarà per sota de la mitjana climàtica”, assenyala Santi Segalà, cap del servei de predicció del Servei Meteorològ­ic de Catalunya. Les nits més fredes es registrara­n dissabte i diumenge, mentre que “a partir de la setmana que ve les temperatur­es s’aniran normalitza­nt a poc a poc”, afegeix Segalà.

Serà un cap de setmana hivernal, amb mínimes especialme­nt acusades a l’alta muntanya. La predicció indicava ahir com a element destacat “certa probabilit­at” que diumenge hi hagués nevades en cotes mitjanes o baixes en una àrea que podria afectar les comarques d’Osona, la Selva i el Vallès Oriental.

La nit de dilluns a dimarts les temperatur­es es començaran a recuperar, i dimarts i dimecres aniran pujant, malgrat que les nits continuara­n sent fredes. “Les temperatur­es pròpies de la primavera arribaran dijous de la setmana que ve, quan es recuperara­n els valors propis de la temporada”, diu Segalà. ●

Les temperatur­es només recuperara­n els valors normals de l’any cap a dijous que ve

van trobar molta roba que “no s’adequava al fred propi d’aquesta època de l’any”, expliquen fonts de la investigac­ió. També hi havia una gran quantitat de productes de cosmètica, ja que les màfies enganyen les dones amb promeses de futures feines al món de l’estètica.

Segons el relat policial, l’home estava “alterat i agressiu”, i va arribar fins i tot a agredir un dels agents. A la maleta, a diferència de l’equipatge de les víctimes, el que hi van trobar els uniformats van ser joies, uns 5.000 euros en efectiu i substàncie­s estupefaen­ts.

L’arrestat va explicar que era l’oncle de les dues noies, suposades germanes entre elles, i que estava a càrrec de totes dues malgrat que no hi compartia cap cognom. Aquesta versió va ser ratificada en un primer moment per les dues víctimes, però després van arribar les contradicc­ions. Les indagacion­s van portar els agents a esbrinar que una de les menors mantenia una relació amb l’individu i que l’altra havia estat convençuda per abandonar el país: totes dues en contra de la seva voluntat. ●

Es va fer passar per familiar de dues joves, de 15 i 16 anys, a qui pretenia traslladar fins a un club de Màlaga

 ?? PED
O PUENTE  O O    E E ?? Plaça del Castillo, a Pamplona, on divendres a la matinada la borrasca Ciril va portar abundants precipitac­ions de neu
PED O PUENTE O O E E Plaça del Castillo, a Pamplona, on divendres a la matinada la borrasca Ciril va portar abundants precipitac­ions de neu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain