La Vanguardia (Català-1ª edició)

Acord entre l’ONCE i Planeta per llançar el cupó del dia del Llibre

-

La ceguesa no implica renunciar a Cervantes ni a García Márquez ni a Salinger. Les persones cegues han pogut gaudir d’El Quijote, de Cien años de soledad, El guardià al camp de sègol i qualsevol altra joia de la literatura gràcies al sistema braille i ara encara tenen més a prop la literatura amb els audiollibr­es. Però per fer un pas més en aquest acostament, l’ONCE i Planeta han creat el cupó anual del dia del Llibre.

L’ONCE posarà en circulació a tot Espanya cinc milions i mig de bitllets a un preu de dos euros el 18 d’abril d’aquest primer cupó del dia del Llibre il·lustrat amb una vinyeta de l’humorista gràfic Forges. El premi es lliurarà el 23 d’abril, coincidint amb Sant Jordi i la celebració del dia mundial del Llibre, segons van anunciar ahir representa­nts de l’ONCE i de la divisió editorial de Planeta en una roda de premsa a Madrid.

La iniciativa, batejada amb el lema Llegir ens fa iguals, és “un element més en el foment de la lectura en general i el foment de la lectura en persones cegues en particular”, van subratllar la vicepresid­enta de l’ONCE, Imelda Fernández; la directora del servei bibliogràf­ic, Carmen Bayarri; el director de la divisió editorial del Grup Planeta, Jesús Badenes, i Berta Fraguas com a representa­nt de la família Forges. La col·laboració entre l’ONCE i Planeta ve de lluny. Va arrencar amb un acord per a l’adaptació de llibres i audiollibr­es destinats a persones cegues el juliol del 2019, i va continuar amb la Trobada Literària dels clubs de lectura ONCE amb les autores María Dueñas i Dolores Redondo l’abril del 2021, i després el cupó del 70è aniversari del premi Planeta l’octubre del 2021.

“La importànci­a de l’accés a la lectura i l’educació per a persones cegues és clau d’inclusió, d’igualtat i de futur. Valorem especialme­nt la col·laboració amb editorials com Planeta, que permeten que el procés d’adaptació dels llibres sigui més àgil i efectiu. La nostra organitzac­ió destaca en la tasca

El 18 d’abril es posaran a la venda cinc milions de cupons il·lustrats per Forges a dos euros

amb els llibres accessible­s per a persones amb discapacit­at de tot el món”, va assenyalar Fernández.

Per la seva part, Badenes va destacar que “la lectura és un anivellado­r social. És una eina que ens fa iguals en el sentit més ampli de la paraula, perquè l’accés a la lectura és un dret inapel·lable que obre horitzons, dona oportunita­ts i construeix una societat millor: més oberta, més crítica i, en definitiva, més sàvia. Per a nosaltres és un honor comptar una vegada més amb un company de la talla de l’ONCE”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain