La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un teatre de Sibèria veta Netrebko per haver criticat la guerra de Putin

-

Després de patir la cancel·lació de les seves actuacions en teatres d’Occident a causa de la seva posició “neutral” a l’inici de la contesa bèl·lica a Ucraïna, la soprano russa Anna Netrebko és ara víctima del rebuig del seu propi país. L’Òpera de Novossibir­sk, a la Sibèria, ha anunciat que cancel·la el concert que tenia previst la diva el dia 2 de juny, després que l’artista hagi criticat la campanya de Moscou sobre Ucraïna.

En el seu afany de restablir l’agenda d’actuacions a Europa i els EUA, Netrebko es va pronunciar el 30 de març a les xarxes socials, anunciant que al maig tornarà a escena, “començant per Europa”. Així, complia amb les exigències dels teatres, condemnava expressame­nt la guerra i es distanciav­a de Putin (per qui per cert va fer campanya a les presidenci­als del 2012).

“La meva posició és clara. No soc membre de cap partit polític ni aliada de cap líder de Rússia. Reconec i lamento que accions i declaracio­ns passades puguin haver estat mal interpreta­des”, deia. I reconeixia haver coincidit amb Putin “unes quantes vegades”, per exemple, recollint un premi als Jocs Olímpics d’hivern de Sotxi. “No he rebut mai cap suport financer per part del Govern rus i soc resident fiscal a Àustria. Estimo la meva pàtria russa i només busco la pau i la unitat a través del meu art”.

Novossibir­sk va respondre amb un comunicat amb olor de guerra freda: “La vida a Europa i la possibilit­at d’actuar en escenaris europeus són per a ella més importants que el destí de la seva pàtria. No és moment de trepitjar els principis a canvi de condicions de vida més confortabl­es”, conclou el teatre. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain