La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cues a les gasolinere­s i crítiques del sector el primer dia de descomptes

La CEOE adverteix que hi haurà fallides si Hisenda no paga amb urgència

-

Primer dia de mes, sortida de cap de setmana i primer dia d’aplicació del descompte públic als carburants. Ahir es va donar la combinació perfecta perquè les estacions de servei del país patissin una allau de clients com feia mesos que no havien experiment­at.

“Els primers dies de mes sempre ve més gent. I els divendres omplen els dipòsits quan surten de les oficines per anar-se’n de cap de setmana. Avui a més s’hi afegeix el descompte del Govern central. La setmana ha estat fluixa, es nota que estaven esperant”, explicava un dependent d’una gasolinera de Repsol propera a la plaça de Castella a Madrid pels volts del migdia d’ahir.

Ho confirmave­n els clients en aquesta i en la resta d’estacions de servei visitades per La Vanguardia. La majoria va escurar el dipòsit al llarg de la setmana per evitar d’omplir-lo abans que s’apliqués el descompte de 20 cèntims per litre que va aprovar dimarts el Consell Ministres, que suposa, segons els clients consultats, “uns 10 euros menys per dipòsit”.

“Jo he fet voltes per unes quantes gasolinere­s perquè no veia el descompte reflectit en els preus exteriors. Hi ha diferèncie­s mínimes respecte els preus de dilluns passat i pensava que no l’estaven aplicant. Aquí, que ja m’he decidit, resulta que el descompte l’apliquen quan pagues. No han explicat gens bé el tema”, es queixava en Juan José després d’omplir el dipòsit d’un Clio gairebé nou en una gasolinera de la zona empresaria­l de les Cuatro Torres, a Madrid.

Aquest ha estat un dels primers malentesos de l’aplicació de la mesura més palpable per a la butxaca dels ciutadans del pla de resposta per pal·liar els efectes de la guerra aprovat pel Govern espanyol. Ni propietari­s de gasolinere­s ni clients no tenien clara la manera de fer-la efectiva.

L’Ana María, dependenta d’una estació de Cepsa en un barri de l’est de la capital, no es va complicar la vida. “Jo he fet el mateix que tots els dies. Els preus que es veuen a fora es canvien sols. Jo només he de pitjar el botó que marca la caixa enregistra­dora. L’únic que avui l’he hagut de pitjar més vegades, perquè ha vingut molta més gent”, comentava amb to divertit.

La seva actitud era una excepció. Els seus companys en aquesta i altres gasolinere­s no es veien tan positius. La paraula més escoltada va ser “aclaparame­nt”. Els clients afectats per les esperes no estaven tampoc per a gaires bromes, si bé les cues se les esperaven la majoria. “La situació ha estat més tensa a primera hora del matí. Els clients habituals que arribaven tard a la feina han topat amb l’alentiment del sistema informàtic i això ha provocat moltes queixes. Algun fins i tot s’ha estimat més pagar sense esperar el descompte”, explicaven en una gasolinera de Repsol. La companyia va reconèixer ahir a l’agència Efe que l’allau d’operacions de descompte havia alentit el sistema, però que el problema era puntual. I així va ser.

On es palpaven les pitjors sensacions era entre els propietari­s

trial a Espanya es converteix en el més car, 224,84 euros MWh, i supera Alemanya, que es queda en 208,48 euros, i França, que marca 109,68 euros MWh.

“Limitant el cost del MWh de gas a 30 euros, a Espanya es podria aconseguir un preu del MW al voltant dels 90 o 100 euros, ja que per produir un MW de llum se’n necessiten 2,2 de gas i cal afegir-hi el cost del CO i els peatges. “90 euros ja és més del doble dels 42 euros de què parteixen els francesos, de manera que no hi hauria d’haver problema, perquè la Unió Europea als francesos no els ho ha impedit mai”, apunta Soto. A més, explica que aquest preu continua sent alt, perquè el cost que ha pagat de mitjana la indústria espanyola entre el 2011 i el 2020 era de 45 euros el MWh.

Pel president de l’Aege, la posada en marxa d’aquest model a Espanya seria un exemple a seguir per la resta de països i es podria generalitz­ar. Aquest és, en qualsevol cas, el principal impediment per aprovar la mesura, ja que és el temor que tenen països com Alemanya i Holanda, entre d’altres. ●

La indústria francesa disposa d’una tarifa especial de 42 euros MWh des del 2011

La indústria espanyola ha pagat 224,84 euros MWh el 2022, pels 109,68 euros de la francesa

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Els consumidor­s van esperar a proveir-se ahir per beneficiar-se del descompte de 20 cèntims en el preu dels carburants
MANÉ ESPINOSA Els consumidor­s van esperar a proveir-se ahir per beneficiar-se del descompte de 20 cèntims en el preu dels carburants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain