La Vanguardia (Català-1ª edició)

La indústria gran consumidor­a defensa que el límit al preu del gas ja existeix a França

-

Un dels principals problemes a què s’enfronta la proposta hispanolus­itana de limitar el preu del gas dels cicles combinats a 30 euros és que la Comissió Europea consideri que la rebaixa que suposarà per al megawatt elèctric és un element de distorsió del mercat únic europeu que dona un avantatge competitiu a les indústries ibèriques.

“No hauria de ser així, perquè la mesura és compatible amb la tarifa Arenh que França fa anys que aplica a un 62% de la seva indústria i que fixa el preu de la llum que consumeix en 42 euros/MWh”, assegurava ahir en conversa amb La Vanguardia Fernando Soto, president de l’Associació d’Empreses amb Gran Consum d’Energia (Aege).

La tarifa Arenh va ser una concessió que la Unió Europea va fer a França el 2011, que va marcar el preu del MWh primer en 40 euros i un any després en 42. L’origen de l’excepció arrenca el 2007, quan en ple procés de constituci­ó del mercat elèctric comú europeu, França abordava una liberalitz­ació elèctrica que el posava en risc. Finalment es va autoritzar que les noves comerciali­tzadores poguessin tenir accés a la producció nuclear de la companyia EDF, amb participac­ió estatal, amb l’objectiu que els consumidor­s francesos gaudissin d’una energia neta i menys cara, i per afavorir la inversió en el sector. Ara aquella tarifa de 42 euros s’aplica a un 62% del consum de la indústria francesa.

“La indústria espanyola fa molt de temps que assumeix un preu de la llum considerab­lement més alt que francesos o alemanys, i això no ha estat mai un problema per a la Comissió Europa”, apuntava Soto.

Des de començamen­t d’any, el preu mitjà del MWh al mercat per a la indústria electroint­ensiva a Espanya ha estat de 214,50 euros, mentre que a França el cost ha estat de 135,97 euros MWh, i a Alemanya, de 236,96 euros. Si s’hi afegeixen els costos regulats, el preu del CO , recàrrecs, impostos i altres despeses, el cost total per al consum indus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain