La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més pragmatism­e, sisplau

- Mariano Marzo

Ja abans de la invasió d’Ucraïna, el sistema energètic de la Unió Europea emetia senyals preocupant­s referent als costos del gas i l’electricit­at. I la guerra ha fet aflorar una altra inquietud que, al seu torn, ha propiciat l’escalada i volatilita­t dels preus: la de la seguretat de subministr­ament. Un tema que està cobrant un protagonis­me inusitat.

Aquest protagonis­me queda patent amb la publicació, amb caràcter d’urgència, d’un informe de l’Agència Internacio­nal de l’Energia titulat: “Un pla de 10 punts per reduir la dependènci­a de la UE del gas natural rus”. Pla que ratifica la decisió de la Comissió Europea d’incloure temporalme­nt el gas natural en la taxonomia verda de la UE, de manera que la polèmica sobre la qüestió pot considerar-se conclosa. Llàstima de l’esforç, temps i diners malgastats en discussion­s que avui semblen bizantines.

L’informe preveu que en un any la UE redueixi en un 30% la seva dependènci­a del gas rus. Un percentatg­e que, tot just cinc dies després, en un clar exercici de l’encara més difícil, la mateixa UE va proposar d’elevar a més del doble. La consecució de qualsevol d’aquests dos percentatg­es passaria, entre altres actuacions, per diversific­ar els subministr­aments, basant-se, molt particular­ment, en el gas natural liquat (GNL) transporta­t per vaixell des dels Estats Units. Una mesura que en l’actual conjuntura d’emergència sembla justificad­a, però que també posa de manifest les contradicc­ions i obstacles derivats de l’escàs pragmatism­e d’algunes de les decisions adoptades els últims anys, en matèria de política energètica, per la UE.

Per exemple, referent a les contradicc­ions, no deixa de ser xocant que bona part del gas dels EUA, pel que ara sospirem, s’obtingui mitjançant la tècnica de fracturaci­ó hidràulica o fracking, quan força països de la UE han establert una moratòria o fins i tot han pro

La UE es mostra massa poc flexible a l’hora de gestionar els temps de reducció de les emissions

hibit l’ús d’aquesta tècnica al seu territori. Un exemple de llibre de comportame­nt NIMBY ( not in my back yard, ‘no al meu pati de darrere’).

I al capítol d’obstacles, cal esmentar que els projectes de GNL a llarg termini solen inscriure’s en un horitzó inversor d’almenys una dècada. Aquesta escala temporal constituei­x una dificultat per a les empreses europees, ja que, en alinear-se amb els objectius de neutralita­t climàtica de la UE, potser puguin firmar contractes fins al 2030, però no comprometr­e’s més enllà. Un inconvenie­nt per a la firma d’acords de subministr­ament a llarg termini, no només amb els EUA, sinó també amb altres països, cosa que condueix a un aprovision­ament al mercat al comptat, previsible­ment més car. La UE es mostra massa poc flexible a l’hora de gestionar els temps de reducció de les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle, que només represente­n prop d’un 8% del total global. De vegades sembla com si pretengués guanyar una cursa de fons mantenint un ritme de cent metres llisos.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain