La Vanguardia (Català-1ª edició)

Algèria obre la porta a apujar el preu del gas que cobra a Espanya

-

de les estacions de servei. “El Govern (central) hauria de buscar al diccionari el significat de avançament. Que és que et donin alguna cosa per avançat. Aquí el formulari d’Hisenda per demanar la bestreta l’han penjat a les 9 del matí d’avui. I nosaltres estem obligats a aplicar el descompte des de la mitjanit”, es queixava ahir Jorge Benito, portaveu de la Confederac­ió Espanyola d’Estacions de Servei (CEES), una de les principals patronals del sector.

La confusió va fer fins i tot que una mica més d’un centenar de gasolinere­s no aixequessi­n ahir la persiana a Espanya perquè tenien dubtes de com calia aplicar la mesura, “però sobretot perquè tenien dubtes de quan rebran els diners del descompte que l’Estat els obliga a fer per avançat”, explicaven a la patronal.

La CEOE es va afegir ahir a aquestes denúncies donant suport al comunicat de protesta emès per la CEES i advertint el Govern “que la insegureta­t jurídica és el pitjor enemic de l’activitat econòmica en temps de crisi”. En aquest cas, “des de l’àmbit de les estacions de servei, no es

Sonatrach, la petroliera esta● tal d’Algèria, es va comprometr­e ahir a mantenir els preus del gas amb els seus diferents socis europeus llevat d’Espanya. En aquest cas, la companyia es va mostrar oberta a revisar-los. D’aquesta manera, no descarta apujar els preus del gas a través de les seves negociacio­ns amb Naturgy, el seu client per a Espanya. La decisió de la petroliera estatal té lloc en plena crisi diplomàtic­a entre Espanya i Algèria a causa del gir del Govern sobre el Sàhara Occidental, en favor ara del projecte d’autonomia que planteja el Marroc. descarten en aquests moments situacions de tancament i fallida al sector”, advertia la CEOE.

Es tracta d’un sector molt atomitzat. D’un total d’11.650 estacions de servei, un 48% pertanyen a Repsol, Cepsa i BP (empreses amb capacitat de refinament, és a dir, amb el seu propi combustibl­e), mentre que la resta són pimes i micropimes amb uns 3.800 autònoms. Per a ells, avançar els diners del descompte és un autèntic daltabaix.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va agrair l’esforç que estan fent els gasoliners assumint els avançament­s del descompte que han d’aplicar als combustibl­es i va demanar “tranquil·litat”, tot prometen que “començaran a rebre els diners la setmana que ve”. Montero va reconèixer que ahir hi va poder haver algun “problema puntual”, però va insistir que calia donar el missatge conjunt que les mesures aprovades pel Govern s’aplicaran. “Hi hem pensat, sabem perfectame­nt que hi ha determinad­es gasolinere­s que no poden anticipar aquest cost de la bonificaci­ó de 20 cèntims gaires dies”, va assegurar. ●

La ministra d’Hisenda promet que l’avançament arribarà a les benzineres “la setmana que ve”

social. També hem de dir que aquests anys, amb l’evolució econòmica, el deute públic no es va disparar, tot el contrari.

Per tant, no acceptarem que l’esclat inflaciona­ri de la nostra economia signifiqui una pèrdua de poder adquisitiu de les classes treballado­res per haver

No acceptarem que l’esclat inflaciona­ri signifiqui una pèrdua de poder adquisitiu

d’assumir minsos increments salarials amb l’excusa de no provocar una escalada imparable de la inflació. Hi ha raons més que suficients per actuar en aquest context, sense empobrir la ciutadania.

El sindicat ha d’aprofitar la millora de poder sindical que ofereix la nova reforma laboral a la negociació col·lectiva i enfortir els seus espais negociador­s perquè els treballado­rs i treballado­res lluitin per no perdre el seu poder adquisitiu. Un repte d’avui que té experiènci­es d’un passat que hem de tornar a aprendre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain