La Vanguardia (Català-1ª edició)

La guerra dispara la inflació de la zona euro fins a un rècord d’un 7,5%

Augmenta la pressió sobre el BCE perquè endureixi la política monetària

-

A la zona euro, la inflació escala amb moltes presses i sense cap pausa. Al març s’ha disparat fins a un 7,5% respecte al mateix mes de l’any anterior, segons l’indicador avançat d’Eurostat. És un percentatg­e molt superior al que estava previst i que suposa un nou rècord des de la creació de l’euro, per tant, s’incrementa la pressió sobre el Banc Central Europeu perquè endureixi la política monetària.

La guerra d’Ucraïna i les sancions a Rússia han portat els preus dels combustibl­es i el gas natural a màxims històrics. L’augment d’un 44% dels preus de l’energia és el responsabl­e principal d’aquest salt de l’IPC europeu, però no l’únic, ja que alimentaci­ó, alcohol i tabac també van pujar un 5%, cosa que demostra el transvasam­ent de l’alça dels preus als diferents components del cistell d’anar a comprar. El procés és generalitz­at i sembla que continuarà.

En aquest sentit, el vicepresid­ent del BCE, Luis de Guindos, va advertir dijous que la inflació continuarà pujant a curt termini, tot i que confia que “tocarà sostre d’aquí dos o tres mesos”.

La seva tesi va ser que el març és el primer mes que es fa evident l’impacte de la guerra als preus, però que continuarà guanyant impuls els pròxims mesos.

La inflació de la zona euro va tancar els últims tres mesos de l’any passat amb nivells certament alts, en l’entorn d’un 5%, però la invasió d’Ucraïna i les seves derivades són les que van provocar primer un salt a un 5,9% al febrer i ara, aquest augment encara més disparat. Entre els 19 països de la zona euro hi ha diferèncie­s importants. Els nivells màxims els marquen els bàltics, amb especial incidència d’un 15,6% de Lituània, i els segueix a poca distància Holanda (12%). A continuaci­ó ve Espanya amb un 9,8%, el cinquè país amb la inflació més elevada.

Entre les grans economies, França és la que més controla els preus, amb un 5,1%, mentre que Itàlia arriba a un 7% i Alemanya a un 7,6%. Especial importànci­a té la inflació alemanya per la història del país. Els records de la hiperinfla­ció de la República de Weimar i les seves

L’augment d’un 44% dels preus de l’energia causa la inflació més alta des de la creació de l’euro

Inflació a l’eurozona

Març 2020, variació anual

Índex general

Menjar, alcohol i tabac Energia

Béns industrial­s no energètics Serveis

Variació anual en %

Març 2021

FONT: 0 conseqüènc­ies van marcar el principi de l’estabilita­t dels preus a l’ADN d’Alemanya en general, del Bundesbank en particular i, de retruc, també els principis fonamental­s del BCE.

Aquestes dades augmenten la pressió sobre el Banc Central Europeu que, temorós de frenar la recuperaci­ó, no ha pres encara cap decisió sobre l’alça dels tipus d’interès, només té anunciada la retirada del programa de compra de deute per la pandèmia. “Les dades de la inflació parlen per si soles... La política monetària no ha de deixar passar l’oportunita­t de prendre mesures oportunes”, va dir ahir el president del Bundesbank, Joachim Nagel.

La inflació a Europa i Espanya molt en particular és la que el segon semestre de l’any passat es qualificav­a de fenomen transitori. Ni ha estat provisiona­l ni es comptava amb la guerra a Ucraïna i l’impacte immediat, tant per les quatre rondes de sancions amb què la UE ha castigat Rússia com per l’encariment dels productes energètics que s’ha traslladat a altres productes, molt en particular a l’alimentaci­ó. ●

Evolució dels preus

 ?? MEBPAVEL GOLOVKIN / AP ?? Rebaixes de mitja temporada en uns magatzems al centre de Berlín ahir
MEBPAVEL GOLOVKIN / AP Rebaixes de mitja temporada en uns magatzems al centre de Berlín ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain