La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les matriculac­ions de vehicles s’enfonsen un 30% al març

-

Les matriculac­ions de turismes i totterreny­s a Espanya aquest març es van veure afectades per la incertesa del mercat a causa de la guerra a Ucraïna i sobretot per les aturades del transport. Aquesta conjuntura va fer que els lliurament­s arribessin a un volum de 59.920 unitats, cosa que suposa una disminució d’un 30,2% en la comparació interanual.

Segons dades de les associacio­ns de fabricants (Anfac), de concession­aris (Faconauto) i de venedors (Ganvam), el primer trimestre va tancar també amb una caiguda, per bé que més moderada (-11,6%), i un volum de 164.399 unitats, davant les 186.055 unitats d’un any abans.

Les matriculac­ions registren així la pitjor xifra d’un mes de març a la sèrie històrica, a excepció de la pandèmia, van afirmar des de l’Anfac. A més, van assenyalar, l’aturada del transport va afectar “greument” el sector, ja que no es van poder servir tots els vehicles necessaris.

A Faconauto també van apuntar a la crisi dels semiconduc­tors, que continua i ha provocat que el primer trimestre de l’any actual fos “pitjor del que s’esperava. “A la falta d’oferta com a conseqüènc­ia de l’escassetat de microxips s’hi afegeix l’escalada del preu dels carburants i la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, que creen un clima d’incertesa que descoratja el consumidor”, van assegurar fonts de Ganvam.

Per canals, les vendes d’automòbils al canal particular van baixar un 21,9% mensual, amb 26.509 unitats, però van pujar un 2,4% al trimestre, fins a 77.974 unitats, respecte a les 76.142 unitats de l’exercici previ.

El canal d’empreses va superar el particular com el de més volum del mercat, amb 26.696 unitats, cosa que representa una disminució d’un 16,3%, mentre que des del gener les compres corporativ­es van baixar un 2,8%, fins a 74.284 unitats.

Per la seva banda, les firmes de lloguer de vehicles

La guerra i l’aturada del transport va descoratja­r les vendes; els vehicles elèctrics ja arriben a una quota d’un 39,7%

van adquirir 6.715 unitats el tercer mes de l’any, un 66,4% de retrocés interanual. Al trimestre la caiguda va ser d’un 63,8%, fins a 12.141 unitats.

Al març els models de gasolina van ser els més demandats a Espanya, amb una quota d’un 41,3%, al davant dels d’energies alternativ­es, amb un 39,7%, i dels dièsel, amb un 19,1%. A més, aquest trimestre els gasolina i els alternatiu­s van dominar amb una penetració d’un 41% cada un, pel 18% del dièsel. ●

 ?? S. PÉlrZ MrCs i rP ?? Vehicles a prop d’una benzinera
S. PÉlrZ MrCs i rP Vehicles a prop d’una benzinera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain