La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA continuen forts i creen 431.000 llocs de treball al març

Els salaris mitjans s’incremente­n un 5,6% en un any

-

Entre una inflació creixent, la preocupaci­ó pel proveïment arran de la guerra d’Ucraïna i una possible recessió a l’horitzó, el mercat laboral dels Estats Units manté un bon ritme, tot i que per sota de l’esperat.

L’economia dels Estats Units va sumar 431.000 ocupats al març, una xifra una mica inferior a la projectada (490.000) i molt allunyada de les 750.000 del febrer, una vegada feta una revisió a l’alça.

L’índex d’atur cau d’un 3,8% a un 3,6%, gairebé al nivell prepandèmi­a, en una nova indicació de la recuperaci­ó i la resiliènci­a a totes les vicissitud­s.

Aquesta expansió sostinguda es considera fruit d’un continuat creixement en la demanda dels consumidor­s, amb l’emergència d’una atmosfera de normalitat davant la caiguda generalitz­ada dels casos de covid. Això dona un marge per a l’optimisme tot i que es constata una perspectiv­a incerta.

Aquesta millora s’ha traduït també en un increment de la taxa de participac­ió dels nordameric­ans al mercat laboral, que se situa en un 62,4% (una dècima més), el nivell més alt des del febrer del 2020, abans que hi hagués la paralitzac­ió pel coronaviru­s. La força laboral va créixer al març en 418.000 treballado­rs i ara està a escassos 174.000 de l’inici de la crisi sanitària.

La mitjana dels salaris a l’hora, una mesura per sospesar la inflació, es va incrementa­r un 0,4%, en línia amb el que s’esperava. A la base del càlcul de dotze mesos, l’increment salarial s’acosta a un 5,6%, per sobre del que estava previst. Aquest índex es valora com un èxit per als treballado­rs, perquè la falta de mà d’obra fa que s’incrementi la nòmina. Però s’observa també com un factor negatiu, ja que una capacitat salarial més gran provocarà que els preus es mantinguin elevats.

Les indústries que van crear més ocupació van ser el sector del lleure i l’hostaleria (112.000), el sector profession­al i de negocis (102.000), el comerç minorista(49.000), la manufactur­a (38.000) i la construcci­ó (25.000). Tot i això, els llocs de treball sense cobrir i els treballado­rs que deixen la feina de manera voluntària encara estan en números gairebé de rècord.

El president Biden va presumir que els últims tres mesos s’ha creat una mitjana de 500.000 llocs de treball i un total de 7,9 milions des que va prendre possessió, més que cap altre govern en 14 mesos. Va reconèixer, tot i això, que “hem de fer més per posar els preus sota control”. ●

La taxa d’atur baixa a un 3,6% i 418.000 treballado­rs s’incorporen al mercat laboral

 ?? Corespn lrApgècC i seP ?? Un anunci d’oferta de feina a Arlington (Virgínia)
Corespn lrApgècC i seP Un anunci d’oferta de feina a Arlington (Virgínia)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain