La Vanguardia (Català-1ª edició)

Banco Santander manté els objectius per al 2022 malgrat la guerra

L’entitat preveu continuar creixent un 5% gràcies a l’estratègia de diversific­ació

-

El Banco Santander manté intactes els objectius i retribució de dividends previstos el 2022 malgrat els efectes de la guerra a Ucraïna, que ha disparat la inflació a nivells no vistos des dels anys vuitanta.

Ho va afirmar ahir la presidenta Ana Botín a la junta general d’accioniste­s, celebrada aquest any a Boadilla del Monte (Madrid) i no a Santander a causa dels riscos sanitaris del coronaviru­s. “El nostre model de negoci, i en especial la nostra diversific­ació, ens proporcion­a una base molt sòlida per créixer. Esperem mantenir una alta rendibilit­at a Amèrica i millorar la rendibilit­at a Europa”, va dir la presidenta, que va apuntar que l’exposició creditícia del Santander a Rússia i Ucraïna és de tot just 80 milions d’euros.

Per aquesta raó, l’entitat financera més gran d’Espanya confia a assolir els objectius anunciats al febrer: augmentar els ingressos un 5% i oferir a l’accionista una retribució d’un 40% del benefici ordinari. L’entitat ve d’un 2021 de rècord: va obtenir un benefici atribuït de 8.124 milions d’euros, el més alt de la dècada, i va ingressar 46.404 milions d’euros, un 7% més.

Com a demostraci­ó de la solidesa del negoci, Botín va assegurar que els resultats obtinguts el primer trimestre del 2022 reflecteix­en que “l’activitat comercial s’ha mantingut forta, amb ingressos en línia amb l’últim trimestre i un creixement interanual de la nova producció de crèdits estimat en un 8%, a nivells prepandèmi­a”.

Fruit d’aquesta bonança, la junta general d’accioniste­s va aprovar ahir el repartimen­t d’un dividend complement­ari en efectiu de 5,15 cèntims d’euro per acció, pagable a partir del 2 de maig del 2022. D’aquesta manera, si se suma el primer dividend, pagat el novembre del 2021, el dividend en efectiu total amb càrrec als resultats del 2021 se situa en 10 cèntims d’euro. I si s’inclouen les recompres d’accions, la retribució total als accioniste­s amb càrrec al 2021 serà d’uns 3.400 milions d’euros, cosa que equival a una rendibilit­at per dividend d’un 7%.

Durant la jornada d’ahir, també es va aprovar el reequilibr­i de poders entre Ana Botín i el conseller delegat José Antonio Álvarez, de manera que aquest reportarà directamen­t el consell d’administra­ció, i no la presidenta, com ha estat fent fins a l’actualitat. Es tracta d’una situació sol·licitada pel Banc Central Europeu, de manera que

La presidenta, Ana Botín, reclama més protecció per a les pimes i els més vulnerable­s

l’entitat vol avançar-se a complir amb el desig del supervisor. Així mateix, la junta va aprovar l’entrada de cinc consellers independen­ts, entre ells Germán de la Fuente (Deloitte).

Amb les bones perspectiv­es del negoci, l’acció va tancar ahir amb una alça d’un 2,61% –fins a arribar a un preu de 3,18 euros– i una pujada setmanal d’un 1,4%. Tot i això, Botín va dir que l’entitat no hauria de minimitzar els efectes indirectes de la crisi i la guerra: la inflació, un creixement econòmic més baix i impactes que van més enllà dels preus de l’energia.

La presidenta va reclamar que per pal·liar aquesta crisi les polítiques públiques prioritzin la protecció de les pimes i dels més vulnerable­s. I, per aconseguir reduir la dependènci­a de la UE del petroli i gas russos, Botín va considerar crucial avançar cap a la transició energètica. En aquest sentit, va reclamar que les autoritats defineixin com més aviat millor quins préstecs són compatible­s amb els objectius de descarboni­tzació. ●

 ?? JAVIER VAZQUEZ / EFE ?? Ana Botín durant la junta d’accioniste­s
JAVIER VAZQUEZ / EFE Ana Botín durant la junta d’accioniste­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain