La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junts: renovar-se o morir

- Jordi Juan Director

La decisió de Jordi Sànchez d’abandonar la secretària general de Junts per Catalunya ha estat tota una sorpresa perquè els líders dels partits solen anar-se’n quan perden les eleccions o quan els fan fora altres dirigents, com ha succeït amb Pablo Casado. Alguns fins i tot el poden criticar per obrir la capsa de Pandora de la successió del partit en un moment crucial per a Junts, amb les eleccions municipals a la cantonada. Però si s’entra a analitzar bé el que està succeint dins de Junts, és evident que el gest de Sànchez només s’explica per intentar aconseguir una catarsi que eviti una divisió total en el congrés previst per a d’aquí tres mesos. El mateix Sànchez va afirmar ahir a TV3 que Junts “és un partit nou i tendre encara, i si hagués de ser molt autocrític, diria que en alguns lideratges ens sobra un excés de vanitat i tenim un dèficit de lleialtat de grup”. El missatge no pot ser més nítid.

Junts corre el risc d’implosiona­r per les importants diferèncie­s que hi ha en el seu si. Hi conviuen independen­tistes defensors de la unilateral­itat amb exmilitant­s de Convergènc­ia que han abraçat la causa secessioni­sta, però que estan més còmodes amb el discurs possibilis­ta d’Esquerra. Si a això se li sumen batalles personalis­tes entre alguns dels seus dirigents, el resultat és un moviment difícil de gestionar. Carles Puigdemont és el líder indiscutib­le, però des de Brussel·les no imposa sempre les seves decisions. Ell no volia entrar al Govern amb ERC i preferia haver donat els vots de la investidur­a a Pere Aragonès i quedar-se a l’oposició. Tot i això, va deixar fer a Sànchez. Tampoc tenia Laura Borràs entre els seus dirigents més afins, però va ser escrupolós i no va intervenir en el procés de primàries que la va acabar elegint com a candidata a la Generalita­t.

Les discrepànc­ies entre les dues ànimes de Junts han provocat episodis polèmics, com la rectificac­ió en l’acord sobre el català. El congrés hauria de servir per evitar aquestes disfuncion­s i que s’estableixi­n clarament una línia estratègic­a política i una direcció homogènia. Si no es produeix aquesta renovació, en el camí que decideixin els seus militants, el risc és que les divisions aboquin el partit a una lenta i progressiv­a agonia. Junts ha de decidir què vol ser de gran.

 ?? LEBH M LL X D ÓEUTEÓX ??
LEBH M LL X D ÓEUTEÓX
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain