La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Pentàgon no es veu en condicions de confirmar o refutar la matança de Butxa

-

de Butxa és només la punta de l’iceberg. La situació a Mariúpol i altres ciutats és molt pitjor”, va assenyalar el ministre Kuleba.

L’alcalde de Mariúpol, Vadim Boixenko, va afirmar per videoconfe­rència que “un 90% de les infraestru­ctures de la ciutat han estat destruïdes” i que queden 100.000 habitants a qui cada dia és més difícil d’abandonar la ciutat. Rússia, va dir l’alcalde, només permet que siguin evacuats a Donetsk, sota el seu control des del 2014, fet que considera un xantatge a fi de “bescanviar-los després per presoners ucraïnesos. Van als refugis, ofereixen una sortida segura, però no diuen que és per portar-los a territori rus”.

No hi ha cap dubte que Rússia també està perdent la guerra de la imatge a Occident, tot i que això, paradoxalm­ent, reforça Vladímir Putin davant la seva opinió pública, si donem per fiables les enquestes, que parlen d’una pujada de popularita­t a mesura que avança la guerra.

L’enveriname­nt de les parts encara deixa espais. El Pentàgon va afirmar ahir a la nit que no està en condicions de confirmar la versió ucraïnesa de les atrocitats a Butxa, malgrat que va dir que no té raons per posarla en dubte. “Estem veient les mateixes imatges que vostès. No tenim cap raó per refutar les reclamacio­ns ucraïneses. El Pentàgon no pot de manera independen­t i pel seu compte confirmar-les, però tampoc no estem en posició de desmentirl­es”.

La guerra d’Ucraïna té un component global superior al d’altres conflictes del segle

XXI, que no sembla una centúria tan ideal com s’entreveia a finals del segle XX a la vista que a l’atemptat de les Torres Bessones del 2001 s’hi van sumant guerres –Afganistan, Iraq, Txetxènia, Iemen, Síria, Líbia– i encara som al 2022.

L’escenari –Europa– , el risc de confrontac­ió directa entre l’OTAN i Rússia i l’impacte econòmic confereixe­n a la guerra

Zelenski parla avui al Congrés espanyol, un ròssec mai vist d’invitacion­s parlamentà­ries

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain