La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern fixa les consultes dels Jocs amb l’entesa COE-Aragó en suspens

Catalunya farà dues votacions, però només l’Alt Pirineu decidirà la candidatur­a

- ÀLEX TORT

Les diferèncie­s entre els socis de l’Executiu català, Esquerra i Junts, per determinar quins territoris decidiran sobre la candidatur­a dels Jocs d’hivern del 2030 s’han solucionat amb certa agilitat. A grans trets, hi haurà dues consultes, però només en una, la de l’Alt Pirineu i Aran, es dilucidarà si hi ha candidatur­a. La segona servirà perquè el Berguedà, el Ripollès i el Solsonès resolguin si s’hi volen “involucrar”. Però el fet és que la decisió de la Generalita­t, anunciada ahir per les consellere­s Laura Vilagrà i Victòria Alsina, situa ara la pilota a la teulada del Comitè Olímpic Espanyol (COE) i del Govern d’Aragó. Està pendent l’entesa entre tots dos actors després que Javier Lambán reobrís el meló del repartimen­t de discipline­s.

A Catalunya passen pantalla, com a mínim fins al 24 de juliol, data prevista de les votacions. Tiren milles per molt que al COE no li agradin les consultes i les respostes binàries. L’organisme té una altra preocupaci­ó més important ara: està barallat amb l’Executiu d’Aragó. Ara hi ha una pausa, perquè Alejandro Blanco, president del COE, és a l’Iraq fins dijous per signar un conveni de col·laboració amb aquest país.

Però el seu enuig va ser notori divendres passat: el mateix Comitè Olímpic Espanyol publicava la foto de la trobada amb el Govern espanyol i la Generalita­t per validar l’acord tècnic amb la cadira buida per al representa­nt aragonès. El mode pausa també l’ha posat Aragó, que presentarà també “dijous, a tot estirar”, la seva proposta de redistribu­ció. Serà llavors quan es reprenguin les negociacio­ns, segons va assenyalar ahir Lambán. Fins ara, el president d’Aragó ha mantingut converses amb membres del Govern espanyol i del PSOE.

L’entesa COE-Aragó està en l’aire, en suspens. Des de l’Executiu que dirigeix Lambán remarquen que “no serà per Aragó que no hi hagi candidatur­a”. Però ara mateix les posicions estan enverinade­s, amb el COE poc disposat a cedir i el Govern aragonès demanant “respecte” al Comitè. I Catalunya diu que baixarà del carro si hi ha modificaci­ons sobre un assumpte ja pactat.

Sigui com sigui, ahir el Govern va fer un pas endavant en tot el procés per formalitza­r la candidatur­a. Pere Aragonès va signar dos primers decrets d’impuls per a cadascuna de les consultes. Posteriorm­ent n’haurà de firmar dos més de convocatòr­ia formal. El cost serà de 1.100.000 euros, sense comptar els actes de promoció institucio­nal, i només es podrà votar presencial­ment. En el text hi consten els territoris, amb la potestat només per als 55.000 majors de 16 anys de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran per decidir si el projecte tira en

L’ens esportiu i Lambán reprendran les negociacio­ns com a molt aviat dijous, quan Blanco torni de l’Iraq

Les votacions seran el 24 de juliol de manera presencial i tindran un cost de 1.100.000 euros

davant. Per al Berguedà, el Ripollès i el Solsonès es reserva la possibilit­at de decidir si acullen altres activitats relacionad­es, com ara olimpíades culturals, entrenamen­t o tecnificac­ió.

La majoria de representa­nts territoria­ls van veure de bon d’ull la proposta de consultes i les preguntes (vegeu quadre adjunt). Ho van palesar els consells comarcals del Berguedà, el Ripollès i el Solsonès. Per exemple, Josep Lara, president del primer, va assegurar que “el Govern ha entès que la demanda del territori era que volíem ser consultats”.

També hi ha certa oposició, com la de l’alcalde de Berga, el cupaire Ivan Sànchez, o la plataforma Stop JJ.OO., però no és majoritàri­a ara per ara. ●

 ?? RUBÉN MORENO / GENERALITA­T DE CATALUNYA / ACN ?? Pere Aragonès ahir en el moment de signar els dos decrets d’impuls de les consultes pels Jocs
RUBÉN MORENO / GENERALITA­T DE CATALUNYA / ACN Pere Aragonès ahir en el moment de signar els dos decrets d’impuls de les consultes pels Jocs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain