La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Lluitem perquè no hi hagi catalans de primera i de segona”

Elda Mata Presidenta de Societat Civil Catalana

- E N T R E V I STA JULIO HURTADO

Elda Mata (Barcelona, 1953) ha estat elegida presidenta de Societat Civil Catalana (SCC), entitat nascuda el 2014 per combatre el nacionalis­me català i que va organitzar la gran manifestac­ió per la unitat d’Espanya dies després de la declaració unilateral d’independèn­cia del 2017.

Vostè ha presidit SCC a Girona, i en el seu pla estratègic hi destaca la voluntat d’estendre l’entitat més enllà de l’àrea metropolit­ana de Barcelona.

Hi puc aportar aquesta experiènci­a. Des de Barcelona, metropolit­ana, diversa, etcètera, és difícil d’entendre. Però moltes coses que interprete­m com a part del procés venen d’una deriva iniciada molts anys abans. A mi fa 40 anys ja em cridaven l’atenció per parlar en castellà al carrer i als meus fills els preguntave­n quina llengua parlaven a casa.

No li sembla que després de l’1-O de mica en mica s’ha anat recuperant la calma?

El procés no ha mort. Algunes persones em diuen que la situació ja no és tan efervescen­t. La meva sensació és com si tinguéssim una ferida que hem suturat per sobre, però la infecció és a dins. Hem hagut de posar una demanda perquè es compleixi la sentència del 25% de castellà.

La qüestió lingüístic­a és un tema molt difícil...

Ho serà sempre que es consideri la llengua una bandera identitàri­a per muntar un tinglado nacionalis­ta al darrere. Les llengües són comunicaci­ó, però el Govern utilitza la llengua per poder dir: “Tu, que no parles el que jo vull que parlis, fora, no tens drets; sí, la teva llengua també és materna, però tu ets de segona, tu no ets un català pota negra”.

No s’ha de defensar la llengua minoritàri­a?

No crec que no s’estigui defensant. Ningú no t’impedeix impartir el 75% de català si és l’ideari de la teva escola. Hi ha una cosa perversa, que és posar els interessos polítics davant dels ciutadans, que tenen dret a aprendre un espanyol culte a l’escola.

SCC pretén ser transversa­l en el constituci­onalisme...

SCC és cent per cent civil. Jo no he estat afiliada a cap partit. Aquesta interlocuc­ió fluïda continuarà.

També amb Vox, que impugna l’Estat autonòmic?

En el marc legal que ens vam donar el 1978 es poden fer múltiples propostes, però sempre respectant i complint la legalitat.

Quins altres objectius es fixa?

Que es compleixi la llei, perquè a Catalunya la insegureta­t jurídica no afavoreix la cohesió social ni el progrés econòmic. ●

 ?? ROBERTO LOMBA ?? Elda Mata, nova líder de SCC
ROBERTO LOMBA Elda Mata, nova líder de SCC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain