La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ocupació resisteix la guerra de Putin

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

L’ocupació resisteix la guerra de Putin a Ucraïna. Aquest podria ser el balanç de l’evolució del mercat laboral espanyol del mes de març. L’impacte del greu conflicte militar a les portes d’Europa ha causat preocupaci­ó, incertesa, inflació i problemes de subministr­aments, que s’han sumat als que s’havien heretat de la pandèmia. Però l’economia encara creix amb relativa força, i això s’ha traduït en l’augment de 140.232 nous llocs de treball durant el mes passat (25.922 a Catalunya). La xifra total d’afiliats a la Seguretat Social s’ha situat en 19.834.504 treballado­rs, la més alta de la sèrie històrica.

Dues dades importants més destaquen de la situació del mercat laboral espanyol a 31 de març. La primera és que el nombre de persones ocupades supera en 472.615 treballado­rs la xifra d’afiliats del febrer del 2020, que va ser el mes previ a l’inici de la crisi sanitària de la covid, amb un augment generalitz­at a tots els sectors. Això reflecteix la intensa recuperaci­ó després de la profunda recessió registrada aquell any.

La segona dada és l’augment de la contractac­ió indefinida com a conseqüènc­ia dels primers efectes de la reforma laboral. En concret, la contractac­ió estable ha augmentat un 5% fins a suposar el 75% del total d’afiliats a la Seguretat Social. Segons els sindicats, tant Comissions Obreres com d’UGT, les dades del març confirmen que la reforma laboral està funcionant amb èxit. Consideren que si es manté l’actual tendència d’augment de la contractac­ió indefinida, la reducció de la temporalit­at serà dràstica els propers mesos, que és just el que es volia.

Els alts càrrecs dels ministeris de Treball i de Seguretat Social fins i tot han reconegut que no s’esperaven un impacte tan acusat de la reforma laboral en la contractac­ió indefinida. Cal tenir en compte que un 30,7% del total de contractes al març han estat indefinits, fet que suposa un percentatg­e molt elevat, gairebé espectacul­ar, respecte als nivells existents tradiciona­lment.

El progrés en l’estabilita­t en l’ocupació, en paral·lel a la reducció de la precarieta­t laboral, pot tenir un impacte molt positiu en l’estabilita­t social i econòmica de les persones i també en l’augment del consum de béns duradors.

El que és fonamental, en qualsevol cas, és que el ritme de creació d’ocupació es mantingui. Això dependrà de l’evolució de l’economia europea, en funció de l’impacte que tingui la guerra de Putin a Ucraïna. La vicepresid­enta econòmica, Nadia Calviño, va afirmar ahir que, d’acord amb la previsió generalitz­ada de diferents organismes, la guerra alentirà la forta recuperaci­ó econòmica registrada fins ara, però no la posarà en perill ni derivarà en una recessió, com en el cas d’Espanya demostren els bons resultats de l’ocupació al març.

Malgrat tot, però, cal ser prudents perquè el moment actual és molt delicat. Tot i que les dades d’ocupació al març han estat bones, cal reconèixer que reflecteix­en una certa desacceler­ació en el ritme d’augment. Les patronals CEOE i Cepyme, que són els que represente­n els ocupadors d’aquest país, adverteixe­n que la normalitza­ció en la dinàmica de l’ocupació es pot veure afectada per l’augment dels preus i l’elevada incertesa existent. Per això assenyalen que és imprescind­ible controlar la inflació i evitar els efectes inflacioni­stes de segona ronda derivats d’una eventual espiral de preus i salaris, així com l’encert en les mesures d’acompanyam­ent que impulsi el Govern central per a les empreses i les treballado­rs. En aquest escenari el diàleg social adquireix una gran rellevànci­a per garantir la màxima ocupació possible. ■

Augmenta la creació de llocs de treball el març, amb més contractes indefinits

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain