La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un error del sistema va permetre que el parricida de Sueca s’estigués amb el fill

El jutge que va donar la custòdia a l’assassí desconeixi­a que un altre l’havia prohibit

- València

El sistema judicial espanyol ha millorat notablemen­t la prevenció i l’atenció a les víctimes de violència de gènere. Però continua cometent errors que ha de corregir de manera urgent perquè ocasionen danys greus, tràgics. El cas del nen d’11 anys assassinat pel seu pare aquest diumenge en Sueca, València, n’és un clar exemple. Perquè el sistema judicial va fallar, va cometre un error de comunicaci­ó, i aquest error va permetre que el parricida pogués tenir el fill el cap de setmana passat, quan un jutge l’havia condemnat el mes d’agost passat a no tenir la custòdia, a suspendre el règim de visites i a mantenir-se allunyat de la seva exdona per maltractam­ents.

Per entendre el que va passar cal remetre’s en primer lloc a l’acord que els dos cònjuges van

A l’agost, un jutge el va condemnar per maltractam­ents, i li va impedir poder tenir el nen

presentar el juliol del 2021 en una demanda de divorci al jutjat de primera instància i instrucció 5 de Sueca, competent en matèria de família, en què estableixe­n un conveni regulador amb custòdia compartida respecte al menor d’edat.

Només un mes després, un jutjat penal, el d’instrucció número 4 de Sueca, celebra un judici ràpid i condemna per maltractam­ents José Antonio A.C, de 47 anys, a partir d’una denúncia de la seva exdona. La condemna, en sentència ferma, en ser ratificada per la parella, el va obligar a 40 dies de treballs en benefici de la comunitat, 8 mesos d’allunyamen­t i prohibició de comunicaci­ó respecte a la seva exdona i 16 mesos i 2 dies de prohibició de tinença d’armes. A més, i això és l’important, lliurava la custòdia del nen a la seva mare i suspenia el règim de visites del pare, a més de fixar una pensió alimentàri­a de 200 euros al mes per al menor.

El més sorprenent és que un mes després, el setembre del 2021, els dos cònjuges van ratificar al jutjat de primera instància 5 el conveni regulador presentat al juliol que establia la custòdia compartida i es va dictar la sentència correspone­nt, cosa que permetia al pare tenir el nen. El TSJ de la Comunitat Valenciana va informar també que cap dels cònjuges va informar al jutjat de família de l’existència d’un procedimen­t penal per maltractam­ents i de la sentència que fixava abans la custòdia del menor a favor de la mare i suspenia el règim de visites per al pare.

La pregunta és obligada. Per què el jutjat de família no va tenir coneixemen­t de la sentència penal que deixava el pare sense dret a poder visitar el nen?

Fonts del TSJ valencià van reconèixer a La Vanguardia que no hi ha un sistema de comunicaci­ó entre el jutjat penal i el civil. És a dir, que si cap de les parts no informa, és com si aquest home no hagués estat condemnat mai per maltractam­ents a l’efecte de regular la situació de custòdia del menor. “És obvi que és necessari un sistema informàtic que permeti conèixer els antecedent­s dels

 ?? JOAN GIMENO ?? L’acusat, José Antonio A.C., de 47 anys, en el moment de passar a disposició judicial
JOAN GIMENO L’acusat, José Antonio A.C., de 47 anys, en el moment de passar a disposició judicial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain