La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més nens assassinat­s pels seus pares, ja que les lleis dificulten acostar-se a les mares

-

La violència vicària està augmentant els últims anys. Cada vegada més pares assassinen els seus fills amb l’única intenció de fer mal a les mares, de qui, en la majoria dels casos s’han separat o hi estan en procés. I la causa d’aquest increment és que l’augment de les normes que protegeixe­n les dones víctimes de la violència masclista els en dificulta l’accés per continuar sotmetentl­es. Llavors, van directes contra els fills. Un total de 47 nens han estat assassinat­s pels seus pares des del 2013.

Així ho indiquen estudis internacio­nals i nacionals. L’últim, publicat el 2021, Violència vicària, un cop irreversib­le contra les mares, de Sonia Vaccaro, psicòloga clínica especialit­zada en victimolog­ia i violència contra les dones, finançat per la Conselleri­a d’Igualtat de la Junta d’Andalusia.

Les conclusion­s d’aquest treball, que estudia 51 casos de violència vicària, són clares: la violència vicària és directamen­t proporcion­al a les lleis de protecció a la dona contra la violència de gènere, “mostrant clarament que quan un maltractad­or no pot accedir a la dona per continuar el poder i el control sobre ella, exerceix violència sobre les filles i fills (a qui pren com a objectes), per fer-li mal”, assenyala la investigac­ió.

Pel que fa a l’agressor, és un home d’entre 30 i 50 anys, espanyol principalm­ent i en un 82% era el pare biològic dels nens que va assassinar. No prenen drogues, ni tenen problemes mentals, però sí una falta evident d’empatia.

La majoria no tenen antecedent­s penals i els que sí que en tenen, en un 60%, són per delictes relacionat­s amb la violència de gènere, no sempre denunciada per la mateixa dona (un 74% haurien maltractat). Un 60% dels agressors havien amenaçat amb la intenció de fer mal la mare o els nens abans de cometre el crim (“et prendré els nens”, “ja veuràs el que li passa a les nenes”, “et prendré el que més estimes”...).

La majoria dels assassinat­s passen quan els pares estan a la cura exclusiva dels fills (48%), ja

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain