La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Executiu aprova avui un batxillera­t menys memorístic i més flexible

El nou model permetrà obtenir el títol amb una matèria pendent

- N O U C R I M M AS C L I STA

homes que demanen davant els jutjats de família, per via civil, tenir dret a la custòdia del menor”, reconeixia un jutge a aquest diari. “Si el jutjat de família hagués conegut la sentència del penal, no hauria concedit mai la custòdia compartida”, afegia. Que la dona, com a víctima, no informés el jutge de família es pot explicar per mil factors, com que es pogués sentir intimidada o amenaçada en el cas d’un home que havia amenaçat de matar el nen, segons veïns de Sueca.

Això explica que dissabte passat l’àvia deixés el nen a casa del pare per celebrar el seu aniversari. Diumenge, la mare va anar al domicili del seu exmarit per recuperar el nen, i com que no li obria la porta va sospitar que

El Consell de Ministres aprovarà avui un nou currículum de l’etapa de batxillera­t, més competenci­al que l’actual, flexible, que incorpora la modalitat de batxillera­t general, estrena assignatur­es i tindrà una avaluació més laxa, ja que permetrà obtenir el títol amb una matèria pendent. No obstant això, es mantenen, a diferència de primària i secundària, els exàmens de recuperaci­ó, i cada docent avaluarà sobre la seva matèria.

De la mateixa manera que a la resta de currículum­s ja aprovats pel Govern espanyol durant aquest any per adaptar-se a la Lomloe (infantil, primària i secundària), el Ministeri d’Educació i Formació Profession­al només fixa els ensenyamen­ts mínims comuns a tot Espanya, que represente­n un 50% de l’horari escolar per a les comunitats amb llengua oficial (un 60% per a la resta). S’implantarà per al primer curs el 2022-2023 i per al segon, el 2023-2024.

Entre les novetats que hi ha, el batxillera­t es farà per competènci­es especifica­des a cada matèria, amb directrius als docents, i s’eliminarà “l’èmfasi que posa el currículum actual sobre un munt d’estàndards d’aprenentat­ges que són com píndoles de coneixemen­t que s’han d’adquirir”, valora Alejandro Tiana, secretari d’Estat d’Educació.

Entre els objectius, es proposa crear situacions d’aprenentat­ge rellevants i significat­ives, afavorir la capacitat de l’alumne per aprendre per si mateix, treballar en equip i aplicar mètodes d’investigac­ió. A més, s’introdueix la lluita contra el canvi climàtic i consolidar els hàbits d’activitats físiques.

L’etapa es manté en dos anys, però podrà plantejar-se en tres en situacions específiqu­es com el cas d’esportiste­s d’elit, estudiants d’ensenyamen­ts artístics o alumnes amb necessitat­s específiqu­es, a qui es recomana més temps. Així mateix podrà repetir-se curs fins a dues vegades.

De les tres modalitats actuals es passa a quatre. L’artístic es desplega en dos: arts plàstiques, imatge i disseny; i música i arts escèniques. A més, s’obre la modalitat del general, que permet una configurac­ió flexible de matèries que s’adaptin a les aptituds i interessos dels adolescent­s.

Les matèries comunes per a tots els estudiants, independen­tment de la modalitat que triïn, de primer són: educació física, filosofia, llengua i literatura castellana i cooficial (català), així com llengua estrangera. A segon curs: història de la filosofia, les tres llengües i història d’Espanya (centrada en l’etapa contemporà­nia, des del 1812 endavant, cosa que el ministeri justifica perquè a l’ESO ja s’han estudiat totes les etapes i perquè en aquesta etapa s’aprofundei­x més en com es construeix la història). També hi ha matèries específiqu­es per modalitat i optatives, regulades per les autonomies.

Com a matèries noves, s’inclouen economia, emprenedor­ia i activitat empresaria­l, cultura audiovisua­l i història de la filosofia. Es permet continuar optatives fora del centre i en línia.

Pel que fa a l’avaluació, es pot aprovar segon amb una matèria suspesa de manera excepciona­l sempre que tot el claustre consideri que l’alumne ha assolit els objectius i competènci­es, que no ha faltat a classe, que ha lliurat treballs i ha fet proves i que la seva mitjana aritmètica en totes les matèries de l’etapa sigui igual o superior a cinc. De primer a segon es podrà passar amb dos suspensos, que hauran de recuperar-se al curs següent, tret que la matèria sigui de continuïta­t.

Així mateix, es podrà obtenir el títol de batxiller des d’FP o ensenyamen­ts artístics cursant les matèries comunes.

Els alumnes que comencin primer de batxillera­t al setembre estrenaran exàmens de selectivit­at el juny del 2024. ■

Es manté en dos anys, però es podrà fer en tres per a esportiste­s, artistes i alumnes amb necessitat­s especials

 ?? DANI DUCH ?? La selectivit­at del juny del 2024 serà conforme al nou currículum que comença al setembre
DANI DUCH La selectivit­at del juny del 2024 serà conforme al nou currículum que comença al setembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain