La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ONU fixa en el 2025 el pic mundial de CO per evitar una catàstrofe climàtica

2 Renovables, electrific­ació i hidrogen verd, recepta contra l’escalfamen­t

- ANTONIO CE ILLO

Els científics demanen que la humanitat arraconi l’energia fòssil si vol evitar una catàstrofe climàtica. Estan convençuts que sense una immediata i profunda reducció d’emissions de gasos a tots els sectors, limitar l’escalfamen­t a 1,5ºC –com marca l’Acord de París– és un objectiu inabastabl­e. Així ho assenyala un nou informe del Grup Intergover­namental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de l’ONU.

Avaluant els escenaris futurs, l’informe destaca que, per aconseguir una limitació de l’escalfamen­t a 1,5°C, es requereix que les emissions mundials de gasos arribin al pic màxim abans del 2025 a tot tardar i es redueixin un 43% per al 2030. Alhora, les emissions de metà també haurien de reduirse un terç. “Hem d’actuar ara o mai si volem limitar l’escalfamen­t a 1,5ºC” va declarar Jim Skea, copresiden­t del grup de treball.

Les emissions de gasos van assolir de mitjana entre el 2010 i el 2019 els nivells més alts de la història humana. I malgrat que aquest creixement s’ha alentit, els experts assenyalen que limitar l’escalfamen­t del planeta requereix en primer lloc una profunda transició en el sector de l’energia.

I això, al seu torn, implica “una substancia­l reducció en l’ús dels combustibl­es fòssils” (carbó, petroli i gas), l’expansió de l’energia renovable, augmentar l’eficiència energètica i fomentar l’electrific­ació, així com l’ús dels combustibl­es emergents (com l’hidrogen verd).

Aquest informe és la tercera part de l’avaluació global sobre l’escalfamen­t de l’IPCC, la síntesi final del qual s’aprovarà a la tardor.

Al document es mostra l’ampli ventall d’opcions per aconseguir un clima estable. I en aquest sentit, s’apunta que des del 2010, els costos de l’energia eòlica i solar, i de les bateries s’han reduït fins a un 85%.

Però no tot és canviar el model energètic. Propiciar canvis en el nostre estil de vida pot donar lloc a una reducció d’emissions d’entre un 40% i un 70% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle per al 2050. “L’evidència mostra que aquests canvis en l’estil de vida poden millorar la nostra salut i el nostre benestar”, afegeixen els experts.

L’informe apunta que les ciu

“Hem d’actuar ara o mai si volem limitar l’escalfamen­t a 1,5ºC”, diuen el experts de l’IPCC al nou informe

tats ofereixen clares oportunita­ts de reducció d’emissions, amb un disseny que configuri urbs més compactes i transitabl­es, electrific­ades en el seu transport i amb un reforçamen­t de la capacitat per absorbir i emmagatzem­ar el carboni fent servir solucions basades en la natura.

D’altra banda, reduir emissions en la indústria implicarà l’ús de materials més eficients, reutilitza­r i reciclar productes, i minimitzar els residus. Per a l’acer i el sector químic, es requeriran nous processos producció, així com la generació d’electricit­at amb baixes o nul·les emissions de carboni, hidrogen i, on sigui necessari, sistemes de captura i emmagatzem­ament de CO , (una opció injuriada per molts experts i ecologiste­s).

L’agricultur­a, la silvicultu­ra i altres usos de la terra poden proporcion­ar grans reduccions d’emissions a l’hora d’emmagatzem­ar diòxid de carboni de l’atmosfera. Tot i això, l’ús de la terra (reforestac­ions...) “no pot compensar les reduccions d’emissions endarrerid­es en altres sectors”, es precisa.

No obstant això, les solucions en aquest àmbit poden beneficiar la conservaci­ó de la biodiversi­tat i ser de gran ajuda a l’adaptació al canvi climàtic, ja que les polítiques de conservaci­ó són una bona fórmula per proveir aliments, tenir agua o els subministr­aments de fusta. ●

 ?? Barcelo cloDoe I rE ?? Xemeneies a la planta tèrmica de carbó Jeffrey Energy Center, a prop d’Emmett (Kansas)
Barcelo cloDoe I rE Xemeneies a la planta tèrmica de carbó Jeffrey Energy Center, a prop d’Emmett (Kansas)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain