La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les entitats demanen polítiques contra la pobresa que s’ajustin a la realitat

Les dades són les pitjors en deu anys, segons la Taula del Tercer Sector i Càritas

- MARTA RICART

“Tenim les pitjors dades de pobresa dels últims deu anys”, va alertar ahir Francina Alsina, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, que agrupa 3.000 associacio­ns. “Ara la realitat social ha de ser una prioritat”, va afegir Francesc Roig, president de Càritas Catalunya, al debat L’accés al benestar de Barcelona Tribuna, organitzat per la Societat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País (Sebap) amb la col·laboració de la Fundació La Caixa, l’Associació Espanyola de Directius i La Vanguardia.

En el debat va quedar clar que ara moltes persones no tenen accés al benestar, malgrat programes com dos de la Fundació La Caixa que arriben a més d’un milió de persones a l’any, com va explicar Marc Simón, subdirecto­r general de la fundació i tercer ponent. Va presentar el debat Josep

Caminal, de la junta de la Sebap – que presideix Miquel Roca i que aquest any celebra el 200è aniversari– i el va moderar la redactora en cap de Societat de La Vanguardia, Susana Quadrado.

Caminal ja va anticipar l’escenari quan va dir que, “més que de l’accés al benestar, potser hauríem de parlar de la greu crisi de l’Estat de benestar, atès el creixement de la marginalit­at, del risc de pobresa, en especial la infantil, i de la dificultat d’accés a l’habitatge, així com la pobresa energètica que la guerra d’Ucraïna ha accentuat, els moviments migratoris i el context de pandèmia”.

Alsina i Roig van confirmar que les xifres són “horroroses”, com va recollir l’informe estatal de Càritas, que indica que un terç de la població espanyola està en risc de pobresa. Roig va criticar el portaveu de la Comunitat de Madrid, Enrique Ossorio, que va qüestionar el recent informe dient que ell no hi veia pobres. “La inòpia és el pitjor defecte, en política: o s’és realista o que es dediquin a una altra cosa”, va sentenciar Roig.

Alsina va assenyalar que “el context socioeconò­mic és nefast” i que s’ha accentuat la desigualta­t. Simón va advertir que “una societat amb grans desigualta­ts difícilmen­t tindrà un creixement que duri”. “Crèiem que el benestar era com el Titanic, que també semblava inexpugnab­le. La societat no està enfonsada, però sí tocada”, va dir Roig. Va afegir que, “a diferència de la crisi del 2008, en què les persones de més edat van fer de coixí i amb els seus recursos van reduir les dificultat­s familiars, ara els avis estan més secs que el bacallà”.

Per Alsina, “hem arribat a aquest punt perquè fa massa anys que les polítiques públiques no funcionen. No ataquen els problemes estructura­ls com el mercat laboral precari, l’accés a l’habitatge, la falta d’ingressos mínims. El sistema de suport social es va retallar el 2008 i només s’han tapat forats d’urgència”.

Per buscar-hi solucions, creu que cal “eliminar traves burocràtiq­ues, revisar les condicions d’accés als ajuts i reduir la fractura digital, que encara dificulta més aquest accés”. També va cridar a donar estabilita­t a les entitats.

“Ja estem cansats de retòriques en època electoral; no n’hi ha prou amb les bones intencions”, va assegurar Roig. “Què retraiem als polítics? Que des del 2008 no se n’ha après, i tornem a tenir una realitat de crisi però augmentada”, va criticar.

El president de Càritas Catalunya va considerar necessari “crear un autèntic parc d’habitatge públic de lloguer, l’harmonitza­ció entre l’ingrés mínim estatal i la renda autonòmica, un pla de formació ocupaciona­l, un pla de xoc contra l’atur juvenil i un sistema fiscal que redistribu­eixi més justament la riquesa”.

Simón va considerar “l’educació molt relacionad­a” amb la pobresa. I va apuntar que “qualsevol acció no pot ser a curt termini, que les solucions contrastad­es són les millors, que no n’hi ha de globals i que tothom s’ha d’implicar en la societat del benestar”, ja que de l’Administra­ció no vindrà tota l’ajuda. ●

“A la crisi del 2008 van fer de coixí, però ara els avis estan més secs que el bacallà”, va dir Roig

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Un moment del debat Barcelona Tribuna d’ahir: d’esquerra a dreta, Caminal, Simón, Alsina, Roig i Quadrado
ANA JIMÉNEZ Un moment del debat Barcelona Tribuna d’ahir: d’esquerra a dreta, Caminal, Simón, Alsina, Roig i Quadrado

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain