La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Grammy de Zelenski coronen Jon Batiste, Silk Sonic i Olivia Rodrigo

“L’oposat a la música? El silenci de ciutats destruïdes”, va dir l’ucraïnès

- Nova York. Correspo sal R S RA

Definitiva­ment, Olivia Rodrigo no és Billie Eilish.

Un dels reptes de la 64a edició dels Grammy era certificar si l’exestrella de Disney, de 19 anys, s’emportava els quatre grans premis, una cosa que només han aconseguit dos artistes més. Eilish ho va aconseguir el 2020, sent la més jove, amb 18 anys. Però a la primera de canvi va quedar clar que no.

Bruno Mars i Anderson .Paak, batejats com a Silk Sonic, van aconseguir el gramòfon a la millor cançó i es va acabar l’aspiració al pòquer d’asos de Rodrigo.

Això no treu que Rodrigo, de 19 anys, encara figuri entre els triomfador­s de la nit pel reconeixem­ent a millor artista debutant amb el seu disc Sour, i dues distincion­s més. El seu èxit va quedar enfosquit per Silk Sonic, que es van emportar, a més, el títol de millor enregistra­ment amb Leave the door open, i, sobretot, Jon Batiste, reconegut amb el millor àlbum pel seu treball a We are.

En aquests temps excepciona­ls, un dels triomfador­s de la vetllada va ser el president ucraïnès Volodímir Zelenski, fent d’ell mateix en una emotiva aparició via vídeo. “Els nostres músics vesteixen armadures en lloc d’esmòquing”, va afirmar.

“La mort és silenci. Ompliu el silenci amb la vostra música”, va recalcar. “Doneu-nos suport de la manera que pugueu, però no us quedeu en silenci i la pau arribarà a la nostra ciutat, i serem lliures com vosaltres ho sou a l’escenari dels Grammy”, va insistir. “Què és el més oposat a la música? El silenci de ciutats destruïdes i gent morta”, va concloure.

Després d’uns mesos de retard –la gala havia de celebrar-se al gener, però va arribar la variant òmicron–, els Grammy oferien una lluita generacion­al: Olivia Rodrigo, de 19 anys, davant els renascuts Abba o Lady Gaga acompanyan­t Tonny Bennett,

Enregistra­ment

‘Leave the door open’, de Silk Sonic

Àlbum

‘We are’, de Jon Batiste

Cançó

‘Leave the door open’, de Silk Sonic

Nou artista

Olivia Rodrigo

Àlbum pop vocal

‘Sour’, de Olivia Rodrigo

Àlbum urbà llatí

‘El último tour del mundo’, de Bad Bunny

Àlbum rock

‘Medicine at midnight’, de Foo Fighters

Cançó rock

‘Waiting on a war’, de Foo Fighters

Àlbum rap

‘Call me if you get lost’, de Tyler The Creator

complerts els 95, que va guanyar el seu primer Grammy fa 59 anys.

La cerimònia es va celebrar per primera vegada a Las Vegas. No s’havia celebrat mai després de la festa dels Oscars i aquesta vegada va tenir lloc només passada una setmana de la bufetada a l’entrega de les estatuetes. S’entén que l’esdevenime­nt nacional, el cas Will Smith i la seva agressió a Chris Rock en viu directe, es projectés en aquesta altra festa.

“Cantarem, ballarem i mantindrem el nom de les persones fora de la boca”, va dir el presentado­r, Trevor Noah, en l’obertura. Encara va ser més explícit el cineasta Questlove. De manera col·lateral, ell va patir l’efecte de la plantofada, ja que Rock va sortir a escena a Los Angeles per presentar el premi al millor documental, que després es va emportar Questlove. I li va correspond­re anunciar el primer guardó, el de millor cançó, que va introduir així: “Presentaré aquest premi i confio que tots vosaltres estareu a 500 peus de distància”.

Hi va haver al·lusions a la plantofada dels Oscars en una gala de més nivell que la de les cèlebres estatuetes

Les comparacio­ns són odioses, però la gala va tenir molt més ritme que la dels Oscars. Els guitarrers van donar tota una lliçó als de l’art escènic.

Hi va haver actuacions vibrants a càrrec de Jon Batiste, Silk Sonic, H.E.R i Lenny Kravitz o la que va oferir Lady Gaga emulant els locals dels anys cinquanta. El seu disc amb Bennett (es va quedar a casa), Love for sale, és duet en tribut a Cole Porter.

També va ser brillant Eilish, que va portar una samarreta en memòria de Taylor Hawkins, bateria de Foo Fighters mort fa uns dies. El grup es va emportar els tres Grammy a què aspiraven. ■

 ?? ET ENNE     ENT   E E ?? Jon Batiste a la cerimònia dels Grammy amb els guardons
ET ENNE ENT E E Jon Batiste a la cerimònia dels Grammy amb els guardons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain