La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE debat un embargamen­t al petroli i el carbó de Rússia

Brussel·les analitza les implicacio­ns per a l’eurozona de tallar les compres de gas

-

Les imatges i informacio­ns provinents de les ciutats ucraïneses de Butxa i Irpil han commociona­t el món. També la Unió Europea, embolicada des de fa dies en la difícil dicotomia de continuar pagant pel gas, el petroli i el carbó rus, a raó de 800 milions d’euros al dia, o tallar-ne la dependènci­a, malgrat les indubtable­s implicacio­ns que podria tenir per a la població europea.

Però per a Brussel·les és difícil no tenir el debat després del que ja es considera “crims de guerra”. El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, va assegurar ahir que la Unió Europea està preparant sancions “amb caràcter urgent”. El cinquè paquet de mesures estava ja sobre la taula, centrat sobretot a tapar les possibles llacunes que hi hagués en les mesures anteriors i assetjar els oligarques russos i les seves famílies. Però les matances viscudes als afores de

Kíiv han castigat fortament.

El president francès, Emmanuel Macron, va assenyalar ahir en una entrevista que després de les últimes informacio­ns, es fa necessària una “nova ronda de sancions” en què s’inclogui un possible embargamen­t del petroli i del carbó, tot i que sense esmentar el gas, un tema molt més divisiu. No obstant això, els països bàltics ja han anunciat el final de la importació de gas rus, i Polònia també té plans de desconnect­ar-se del petroli i del carbó de Moscou pròximamen­t, i del gas abans de finalitzar l’any.

“És ben clar que hem de fer més (...) sempre hem dit que res no està fora de la taula”, va argumentar ahir el vicepresid­ent econòmic, el letó Valdis Dombrovski­s, abans de la reunió de ministres de Finances de l’eurozona, i un dels representa­nts que amb més duresa s’ha referit sempre a la invasió d’Ucraïna.

El polític va confiar que els estats membres siguin “capaços de decidir sobre pròxims passos ambiciosos” respecte a les mesures restrictiv­es, i va avançar que Brussel·les ja està analitzant les implicacio­ns que podria tenir per a l’eurozona si s’aprova un embargamen­t del gas rus. Una cosa que no estaria exempta de problemes, va admetre, però “és possible fer front a una situació com aquesta”.

S’espera que aquesta mateixa setmana —dimecres o dijous, expliquen fonts europees— els ambaixador­s dels països debatran les noves sancions, entre les quals

4,0 3,8 3,6 3,4 3,2 3,0

 ?? FAMRIZIO MENSC    RE  ERS ?? La seu de Gazprom Germania a Berlín
FAMRIZIO MENSC RE ERS La seu de Gazprom Germania a Berlín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain